avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Elevii ’’cuminti’’ si ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Elevii ’’cuminti’’ si inventarul scolii

Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ca multumesc pentru compasiune – toti intelegeti ce vreau sa spun: cheltuielile sunt mult mai mari decat acelea obisnuite.

Doamna diriginta ne-a prezentat un proces verbal de predare-primire a clasei in care scria (redau aproximativ) si ca este interzisa degradarea obiectelor de inventar, a peretilor, podelei etc.
Mai scria ca (virgula) contravaloarea stricaciunilor se va imputa parintilor.

Noi am strans inainte de inceperea scolii bani pentru a repara peretii destul de degradati, pentru a zugravi si a repara bancile care erau şclemberite. Reparatiile au costat aprox. 600 de lei (doar reparatiile, pentru ca urmeaza schimbarea materialului textil de la jaluzele etc.) Dupa ce ne-a citit procesul verbal am zis ca se pare ca intr-adevar se platesc insa nu de catre cei care le fac ci de urmatoarele promotii. Nu as vrea sa se inteleaga ca am protestat sau ceva de genul asta. A fost o constatare.

Doamna diriginta a raspuns ca nu au mijloace sa le impute sumele, totul depinde de calitatea morala a parintilor faptasilor: care vor sa plateasca bine, care nu… asta e. Daca ceilalti parinti vor ca ai lor copii sa invete in spatii amenajate strang bani si repara, infrumuseteaza etc. Ne-a dat un exemplu: acum cativa ani 3 elevi de a VIII-a au stricat la sfarsitul anului scolar toate bancile din clasa lor, au mazgalit peretii cu spray pentru graffiti si… asta a fost. S-a reparat clasa tot cu ajutorul parintilor. Auzind asta mi-am zis ca in comparatie cu ei ai nosti predecesori au fost letargici :)

A mai spus ceva: ca in anumite situatii gardianul face procese verbale pe care le trimite parintilor copiilor cu probleme de disciplina; nu stia amanunte despre ce contin insa a zis ca nu au nici un efect pentru ca uneori acei copii le rad in nas si le spun ’’Si-asa n-aveti ce sa-mi faceti’’. Banuiesc ca daca ar fi PV de amenda le-ar mai dilua acasa dezinvoltura. Mi-a promis ca va face o copie dupa unul, cand o s-o am o dau si amanunte.

Intrebarile mele sunt:
- exista parghii legale pentru imputarea contravalorii stricaciunilor provocate ?
- ce fel de procese verbale fac politistii locali care pazesc scolile? Ca doar nu de constatare…

Mi se pare absurd ca pentru ruperea sau taierea florilor din spatiile verzi amenajate de primarii sa existe amenzi intre 200 si 500 de lei iar pentru distrugerea inventarului unei scoli, nu.
…nu ca florile n-ar trebui protejate, nu am nimic impotriva acelei dispozitii legale.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:54, 25 Septembrie 2013
Dar, scolile sunt pazite de catre politisti locali ?? :O
Au un politist local - sunt fostii gardieni publici.
Foarte interesant, bine ca exista si va pazesc scoala (sa va traiasca primarul daca a dispus treaba asta). Totusi politia locala este un organ (al statului) si ma gandesc ca primul cu care ar trebui sa vorbiti este chiar politistul, apoi cu sefii lui. Este acolo, se ocupa, este cel putin abilitat sa constate, scrie procese verbale ... si invata si el din mers si noi, etc etc.
Dpmdv, nu vedeam alta solutie decat reclamatie la politia nationala (facuta de catre conducerea scolii) pentru distrugere, in urma unei constatari si cercetari la fata locului, urmata de o actionare in instanta. Desigur, pentru faptele odraslelor trebuie sa plateasca parintii, ca doar cine? Dar repet, mare lucru si minune ca aveti politistul local la poarta. Luati legatura cu el!
Art. 1374. Cod civ. Corelaţia formelor de răspundere pentru fapta altei persoane

Părinţii nu răspund dacă fac dovada că sunt îndeplinite cerinţele răspunderii persoanei care avea obligaţia de supraveghere a minorului.
Nicio altă persoană, în afara comitentului, nu răspunde pentru fapta prejudiciabilă săvârşită de minorul care avea calitatea de prepus. Cu toate acestea, în cazul în care comitentul este părintele minorului care a săvârşit fapta ilicită, victima are dreptul de a opta asupra temeiului răspunderii. (art. 261 NCC)


Caracteristicile răspunderii părinţilor. Răspunderea părinţilor pentru faptele dăunătoare săvârşite de copilul lor minor este o răspundere cu caracter general, având în vedere faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 261 NCC: „Părinţii sunt cei care au, în primul rând, îndatorirea de creştere şi educare a copiilor lor minori”. Această regulă se aplică în toate situaţiile, cu excepţia acelora în care o altă persoană sau o instituţie avea, la momentul producerii daunei, obligaţia de supraveghere a minorului. Astfel, în mod cu totul excepţional, în aceste cazuri, operează un „transfer” de autoritate, numai pe durata exercitării acestor atribuţii, fiind angajată răspunderea altei persoane, decât părinţii, devenind „persoana responsabilă”. Pentru această situaţie „derogatorie” de la regula generală, este necesară o analiza mai exigentă a condiţiilor supravegherii minorilor de aceste persoane.

În baza relaţiei apropiate de rudenie, părinţii sunt cei care, în primul rând, veghează asupra comportamentului copiilor minori, călăuzindu-le instrucţia şi educaţia. Obligaţia lor de supraveghere este complexă şi are un caracter permanent. Spre deosebire de părinţi, persoanele sau instituţiile care au fost desemnate prin contract ori hotărâre judecătorească sau au acceptat benevol să supravegheze un minor, exercită această activitate în anumite condiţii şi numai pe o durată determinată. Părinţii pot fi exoneraţi de răspundere în situaţia în care faptele ilicite au fost săvârşite de copiii lor minori cât timp se aflau sub supravegherea sau îndrumarea acestor persoane, care sunt obligate prin lege să răspundă pentru prejudiciul cauzat de minor.


citat din "Noul Cod Civil - Comentariu pe articole" autori Flavius-Antoniu Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei CH Beck 2012

Cu alte cuvinte: Stiu ca salariile in invatamant sunt mici si ca adeeseori e greu sa stapanesti un singur copil insa daca elevii distrug toate bancile dintr-o sala de clasa si picteaza peretii cu vopsea ajung sa ma intreb: unde era profesorul in acele clipe? de ce erau copiii aceia nesupravegheati?
Problema nu e nici pe departe simpla iar actualul Cod civil a complicat-o ceva mai mult decat vechiul cod insa cred ca trebuie sa ne amintim veche regula:
- pentru proasta educatie raspunde parintele
- pentru lipsa de supraveghere raspunde cel insarcinat sa supravegheze




1. Invatamantul este gratuit in Romania iar scolile si materialul didactic sunt in grija statului sau a organelor locale, nu?

2. Mai ramane ca parintii sa plateasca si salariile profesorilor (!?).

Alte discuții în legătură

Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Învãțãmânt - introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã lara12 lara12 Bună ziua, Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală. În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au ... (vezi toată discuția)
Umilire copii la scoala RLS RLS Buna ziua, la o scoala gimnaziala din Satu Mare din lipsa salilor de clasa doua clase de a V-a se muta in fiecare ora in alta sala de clasa. Azi la ora de la ... (vezi toată discuția)