Art. 1374. Cod civ. Corelaţia formelor de răspundere pentru fapta altei persoane
Părinţii nu răspund dacă fac dovada că sunt îndeplinite cerinţele răspunderii persoanei care avea obligaţia de supraveghere a minorului.
Nicio altă persoană, în afara comitentului, nu răspunde pentru fapta prejudiciabilă săvârşită de minorul care avea calitatea de prepus. Cu toate acestea, în cazul în care comitentul este părintele minorului care a săvârşit fapta ilicită, victima are dreptul de a opta asupra temeiului răspunderii. (art. 261 NCC)
Caracteristicile răspunderii părinţilor. Răspunderea părinţilor pentru faptele dăunătoare săvârşite de copilul lor minor este o răspundere cu caracter general, având în vedere faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 261 NCC: „Părinţii sunt cei care au, în primul rând, îndatorirea de creştere şi educare a copiilor lor minori”. Această regulă se aplică în toate situaţiile, cu excepţia acelora în care o altă persoană sau o instituţie avea, la momentul producerii daunei, obligaţia de supraveghere a minorului. Astfel, în mod cu totul excepţional, în aceste cazuri, operează un „transfer” de autoritate, numai pe durata exercitării acestor atribuţii, fiind angajată răspunderea altei persoane, decât părinţii, devenind „persoana responsabilă”. Pentru această situaţie „derogatorie” de la regula generală, este necesară o analiza mai exigentă a condiţiilor supravegherii minorilor de aceste persoane.
În baza relaţiei apropiate de rudenie, părinţii sunt cei care, în primul rând, veghează asupra comportamentului copiilor minori, călăuzindu-le instrucţia şi educaţia. Obligaţia lor de supraveghere este complexă şi are un caracter permanent. Spre deosebire de părinţi, persoanele sau instituţiile care au fost desemnate prin contract ori hotărâre judecătorească sau au acceptat benevol să supravegheze un minor, exercită această activitate în anumite condiţii şi numai pe o durată determinată. Părinţii pot fi exoneraţi de răspundere în situaţia în care faptele ilicite au fost săvârşite de copiii lor minori cât timp se aflau sub supravegherea sau îndrumarea acestor persoane, care sunt obligate prin lege să răspundă pentru prejudiciul cauzat de minor.
citat din "Noul Cod Civil - Comentariu pe articole" autori Flavius-Antoniu Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei CH Beck 2012
Cu alte cuvinte: Stiu ca salariile in invatamant sunt mici si ca adeeseori e greu sa stapanesti un singur copil insa daca elevii distrug toate bancile dintr-o sala de clasa si picteaza peretii cu vopsea ajung sa ma intreb: unde era profesorul in acele clipe? de ce erau copiii aceia nesupravegheati?
Problema nu e nici pe departe simpla iar actualul Cod civil a complicat-o ceva mai mult decat vechiul cod insa cred ca trebuie sa ne amintim veche regula:
- pentru proasta educatie raspunde parintele
- pentru lipsa de supraveghere raspunde cel insarcinat sa supravegheze