avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa 36 de ani?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa 36 de ani?

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.
Exista un termen limita in care trebuie facuta succesiunea?
Poate “veni” la succesiune o persoana decedata si care nu are urmasi?
Pun aceste intrebari deoarece o matusa de-a mea a deschis succesiunea dupa bunicul meu care a decedat acum 36 de ani si doreste impartirea masei succesorale inclusiv cu matusa mea decedata in 2007 si care nu are urmasi, urmand ca apoi partea ce i se cuvine acestei matusi sa fie impartita intre mostenitori.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: constantincucu , utilizator 23:25, 25 Martie 2009
Dacă mătuşa decedată a acceptat succesiunea, ea este moştenitor chiar de la data decesului celui despre a cărui succesiune vorbim (bunicul).

Cota cuvenită acelei mătuşi va fi moştenită de rudele ei colaterale (respectiv sora ei) şi, eventual, de soţul ei dacă era căsătorită la data decesului.

Mătuşa dumneavoastră are legea de partea ei.
Multumesc pentru raspuns. Totusi ar trebui sa mai fac cateva precizari. La mijloc e vorba de un teren cu care bunicul meu a intrat in CAP. La reconstituirea dreptului de proprietate numai tatal meu a facut cerere de improprietarire. Ceilalti (adica un frate si doua surori) nu au facut cerere, deoarece fratele tatalui meu primise o parte din terenul detinut de bunicul meu si a facut cerere pentru acel teren iar cele doua surori nu au dorit la acel moment sa obtina cota ce li se cuvenea. Intrebarea e daca matusa mea poate solicita ca terenul sa fie impartit in trei parti respectiv una pentru tatal meu, una pentru matusa decedata si una pentru sine? Mentionez ca matusa decedata nu are urmasi.
Se poate considera ca daca nu a facut cerere de improprietarire nu a acceptat succesiunea?
Multumesc pentru promptitudine.
Ar fi bine sa ne precizati pe numele cui s-a eliberat titlul de proprietate.... pe numele tatalui dvs????? In majoritatea cazurilor asa se elibera de catre Primarie, dar e posibil sa fie si pe numele bunicului. In cazul in care e pe numele tatalui, terenul nu poate intra in masa succesorala in cadrul procedurii notariale. Daca considerati ca aveti probe, tatal poate sa conteste acceptarea succesiunii de catre cele doua matusi si sa nu fie de acord cu eliberarea certificatului de mostenotor de catre notar, urmand ca acest litigiu sa fie solutionat in instanta. Dar pentru a aprecia mai bine speta dvs, va recomand sa va adresati unui avocat.
Cred ca m-am exprimat gresit. Nu e vorba doar de o procedura notariala. Matusa mea a formulat deja actiune in instanta.
Intradevar tatal meu are titlul de proprietate, dar am auzit ca poate fi contestat. E destul de complicata situatia deoarece titlul de proprietate a fost obtinut prin decizie judecatoreasca, deoarece CAP-ul a facut schimb cu IAS-ul (sau ceva de genul acesta nu stiu exact). Interesant e ca si matusile mele figurau ca reclamanti in proces cu IAS-ul, iar in hotararea judecatoreasca nu se specifica cota parte a fiecarui reclamant. In urma acestui proces primaria a emis titlul de proprietate pe numele tatalui meu. Probabil pentru faptul ca doar tatal meu a facut cerere de improprietarire. Procesul a avut loc in anul 1992 si daca imi aduc bine aminte in lege era dat un termen in care se putea face cerere.
Totusi intrebarea mea e daca o persoana decedata si fara urmasi poate avea cota parte intr-o succesiune, si daca exista in lege un termen pana la care se pot revendica bunurile mostenite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea unei cote parte din mostenire pilo1 pilo1 cedarea unei cota parte din mostenire Buna ziua, bunica mea (impreuna cu 2 surori ale ei - toate sunt decedate) au un teren in nordul Moldovei (1,5ha ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)