avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate - ultimele 6 luni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate - ultimele 6 luni

Am cateva nelamuriri legate de concediul de crestere copil si nu numai.

1. "Ultime 6 luni" pentru calculul indemnizatiei aferente concediului de maternitate.
Ce inseamna mai exact acele ultimele luni. Ex, se intra in concediu de maternitate pe 20 dec. Ultimele 6 luni sunt luni intregi iunie-nov, sau fractionare, 20 iunie - 19decembrie.

2. Aceeasi intrebare si pentru ultimele 12 luni din cazul concediului de crestere.


3.Ce venitui se iau in calcul pentru calculul indemnizatiei de maternitate in cazul:
a) somaj
b)PFA
c)salariu

4. Aceeasi intrebare si pentru indemnizatia pt concediu crestere copil, a,b,c.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:36, 20 Septembrie 2013
1. - Pentru calcularea indemnizatiei indemnizatiei pentru concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) se au in vedere cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.
- In cazul dvs. se iau in calcul lunile intregi iunie - noiembrie.
- In cele 6 luni pot intra si lunile de somaj (cu indemnizatia respectiva) si lunile in care ati primit salariu (cu salariul brut respectiv).
- Pentru activitatea de PFA veti primi indemnizatie pentru concediu medical de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) daca, in calitate de PFA, ati platit cota de contributie lunara de 0,85% pentru concedii si indemnizatii si daca veti duce la CJAS o copie dupa certificatul medical certificata de medicul prescriptor.

2. - Pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se iau in calcul veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună adica venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.
- La calculul indemnizatiei pentru CCC se au in vedere toate veniturile profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile (inclusiv din PFA).
- Perioada de somaj indemnizat este perioada asimilata celei de obtinere de venituri profesionale si in dosarul pentru CCC veti atasa si o adeverinta de la Agentia de Somaj care sa confirme ca ati fost in somaj indemnizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate pt pfi RamonaMV RamonaMV Buna-ziua! Sunt PFI (persoana fizica independenta) - Medic Independent din iunie 2014, inainte am fost salariata. Lucrez 8 ore pe zi la o clinica si am un ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere al doilea copil ralfo ralfo Buna ziua! Am urmatorul caz: sunt in concediu crestere copil (2 ani), copilul face doi ani pe 12.02.2015. Incepand cu data de 12.01.2015 ar trebui sa intre in ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)