avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate pt PFI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate pt PFI

Buna-ziua!
Sunt PFI (persoana fizica independenta) - Medic Independent din iunie 2014, inainte am fost salariata. Lucrez 8 ore pe zi la o clinica si am un venit fix/lunar si mai fac cateva garzi pe luna la un centru de permanenta. Sunt insarcinata in 13 saptamani, imi platesc darile catre stat la zi (impozit, sanatate, pensii) si am platit si cei 0,85% pt concedii si indemnizatii la Casa de Sanatate. Intrebarea mea este cum se face calculul pt concediul de maternitate ( pre si postnatal- cele 126 zile) ( se iau ultimele 6 luni in calcul - dar care venit, net sau brut?) si apoi pt concediul de crestere copil? ( venitul net pe ultimele 12 luni inclusiv concediul prenatal?)
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: RamonaMV , utilizator 09:34, 29 Iulie 2015
1. - Pentru indemnizatia pentru concediul de maternitate ba de calcul este formata din veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- In cazul dvs. este vorba de veniturile declarate la CJAS si pentru care ati platit cota de contributie de 0,85%.
- Certificatele medicale le prezentati la CJAS care va calcula si plati indemnizatia.

2. - Indemnziatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra si veniturile din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale si indemnizatia pentru concediul de sarcina (prenatal).
Multumesc pentru informatii, deci daca as fi salariata, pt concediul de maternitate s-ar lua in calcul salariul brut. Pentru PFI se ia de fapt in calcul venitul net, cel care ramane dupa ce scad cheltuielile deductibile, la care platesc sanatatea, impozitul si pensiile, inclusiv cei 0,85%,.
De exemplu, daca am declarat, pe 2014, sa zicem 1000 lei-venit brut
300 lei- cheltuieli deductibile
700 lei- venit net, la aceasta valoare eu platesc taxele si cei 0,85%, deci acest venit se imparte la 12 luni si aflu venitul net/luna ( se iau doar ultimele 6 luni) si la suma asta voi primi cei 85%.
Mulutmesc!
Pentru aceste amanunte de ordin tehnic va adresati CJAS care va calcula indemnizatia pentru concediul de maternitate.
Va multumesc pt informatii! (asta e, ca si PFI nu am aceleasi beneficii ca si salariata)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfi + cm malina19 malina19 buna ziua,am o problema mare. nu sunt de profesie contabil si nu ma lamureste nimeni. am un PFI (persoana fizica independenta) de un an. lucrez si cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc in cazul pfi echinococuta echinococuta Buna ziua, Apelez din nou la capacitatea dvs. de a lamuri lucrurile pe intelesul tuturor. Sunt curioasa daca exista diferente la acordarea indemnizatiei in ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? vasileionica27 vasileionica27 Buna ziua, As vrea sa stiu daca concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? Care este baza legala? ex: daca salariul brut este de ... (vezi toată discuția)