Pentru a putea concedia in mod legal un salariat pe motiv de necorespundere profesionala, angajatorul trebuie sa respecte procedura legala, astfel cum este aceasta stabilita de dispozitiile Codului Muncii si , daca este cazul , a ccm aplicabil ori a reg.intern.
Potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Pasii pentru concedierea salariatului care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat sunt:
1. Evaluarea .
Concedierea salariatului pe motiv de necorespundere profesionala, nu poate fi dispusa fara o evaluare prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilita prin Contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Codul Muncii prevede dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. In stabilirea obiectivelor de performanta, angajatorul nu este obligat sa obtina acordul salariatului.
Totodata, legea stabileste obligatia angajatorului de a introduce in regulamentul intern, criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatului.
2. Propunerea unui loc vacant
Daca angajatorul decide concedierea pentru necorespundere profesionala atunci are obligatia sa-i propuna salariatului vizat un alt loc de munca vacant in unitate, care sa fie compatibil cu pregatirea sa profesionala, conform prevederilor art. 64 alin.1 din Codul muncii.
Daca nu dispune de locuri vancate are obligatia sa se adresezei agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii sale profesionale, conform prevederilor art. 64 alin. 2, salariatul avand un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, pentru a-si manifesta consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
3. Decizia de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei de concediere conform art. 62 alin.1 din Codul. De asemenea, decizia de concediere se emite in scris, trebuie motivata in fapt si in drept si trebuie sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta, altfel va fi lovita de nulitate absoluta.
Detalii mai multe gasiti aici
[ link extern ]