avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare indemnizatie pentru concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare indemnizatie pentru concediu crestere copil

Buna dimineata,

As dori sa va intreb daca se suspenda plata indemnizatiei pentru ingrijirea copilului in cazul in care incep scoala postdoctorala unde exista un venit lunar pt studiile de cercetare intreprinse in cadrul acestei forme de invatamant? Nu stiu daca acesti bani sunt impozitati, dar cunosc faptul ca pe perioada cat beneficiez de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu pot sa realizez venituri profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile decat daca suspend plata indemnizatiei.
.

Va multumesc, o zi buna!


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:55, 6 Octombrie 2013
1. Bursa doctorala este un venit care se ia in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. De aceea din momentul in care veti primi bursa se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC care se va relua, daca mai este timp, dupa ce nu mai aveti bursa.
1. Venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Potrivit art.16 din OUG nr.111/2010:
........
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....

3. Aveti incheiat un contract cu unitatea respectiva?
Nu am un contract incheiat cu Universitatea, doream sa intreb daca se suspenda plata indemnizatiei in cazul in care doresc sa incep scoala post-doctorala.
Va multumesc!
Daca veti realiza venituri supuse impozitului pe venit pe perioada urmari cursurilor scolii postdoctorale, atunci se va suspenda plata indemnizatiei.
1. Frecventarea cursurilor de doctorat, in sine, nu va impiedica sa beneficiati in acelasi timp si de indemnizatie pentru CCC.

2. Daca insa aveti bursa de doctorat atunci aceasta nu se poate cumula cu indemnizatia pentru CCC.

3. Va redau un raspuns de la ANPIS:

"Referitor la petiţia dumneavoastră transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, unde a fost înregistrată cu nr. 8522/20.07.2012, vă comunicăm că în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1474/2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011, şi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, şi având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind oganizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata ativităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi bligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi(4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul.

Faţă de prevederile legale invocate, considerăm că bursa doctorală este asimilată veniturilor din salarii, deci va fi luată în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Bursa doctorală nu va putea fi încasată în timpul concediului pentru creşterea copilului."



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie cresterea copilului - doctoranzi andiana andiana Am o nelamurire vis-a-vis de calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mentionez ca sunt student-doctorant, zi, cu bursa, si am intrerupt studiile ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si alte venituri Irina_gabriela Irina_gabriela Buna ziua, Sunt in concediu crestere copil si am obținut o bursa de studiu (studii postdoctorale). Finanțarea este din fonduri europene, nefiind ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal si indemnizatie crestere copil norachiorean norachiorean Buna ziua Eu sunt sau mai bine zis am fost student doctorand (oct. 2011 - oct. 2014) pentru ca acum sunt in perioada de gratie pentru sustinerea tezei de ... (vezi toată discuția)