Eu sunt sau mai bine zis am fost student doctorand (oct. 2011 - oct. 2014) pentru ca acum sunt in perioada de gratie pentru sustinerea tezei de doctorat si in acelasi timp angajata pe un proiect de cercetare pe perioada determinata care se termina la data de 31.12.2014. sunt de asemenea insarcinata iar data probabila a nasterii este 17.01 2015.
As vrea in masura in care se poate sa ma lamuresc cu niste lucruri si anume:
1. Bursa de doctorat se ia sau nu in calcul la indemnizatia de maternitate? (pentru ca cei de la ITM Agentia de Plati au spus ca nu si nu inteleg de ce)
2. Cum procedez cu concediul postnatal dat fiind faptul ca nu mai am contract de munca din 01.01.2015 si am inteles tot de la cei mentionati mai sus ca daca intr-o luna nu am venit nu mai pot beneficia de indemnizatie de maternitate. Ei mi-au dat doua variante ori intru in somaj de la 01.01.2015 (ceea ce nu cred ca se poate avand in vedere ca eu intru in concediu prenatal la data de 03.11.2014), ori depun concediul medical postnatal direct la CAS. Cum se procedeaza?
Din Ordinulnr.1474/2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, ....
Situatie : Situaţia persoanei care în cele douăsprezece luni de eligibilitate a avut calitatea de doctorand şi pe această perioadă a beneficiat doar de bursa doctorală. Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi cum se calculează aceasta?
Solutie : Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata activităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.
1. Perioada de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este perioada asimilata celor de obtinere de venituri salariale asa ca aceasta perioada (cu indemnizatia ei) este luata in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil.
2. - Ar fi bine sa va inregistrati si la Agentia de Somaj daca indepliniti conditiile, chiar daca in acel moment sunteti in concediu de maternitate.
1. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Dupa ce se termina CCC reveniti la Agentia de Somaj si veti putea avea indemnziatie de somaj pana veti gasi un loc de munca.
3. Puteti sa duceti certificatele medicale si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati si dupa terminarea concediului de maternitate veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.