avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil calculat din salariu, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, PFA

Buna ziua,

Data probabila a nasterii este 30 noiembrie.
Ultima zi de preaviz de la ultimul loc de munca a fost 4 ianuarie 2013.
Acordare somaj 14.2.2013.
Suspendare somaj 15.9.2013, cand mi-am reluat activitatea de PFA. Ca PFA am depus un contract de colaborare intre mine si o firma de traduceri la ANAF pe perioada 15.9-30.9.2013.
La ANAF sunt inregistrata ca PFA cu data de 15.9.2013.
In prenatal ar trebui sa intru cu 1.10.2013.
Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1. Daca am continuitate intre ultimul loc de munca si somaj, sau se considera inrerupere ca e diferenta de 1 luna si ceva intre preaviz si acordare somaj?
2. Ce contributii trebuie sa platesc ca PFA ca sa pot beneficia de concediu pre si postnatal?
3. Cei 0,85 % din venit pt concedii si indemnizatii trebuiesc platiti in fiecare luna pana nasc? Adica pe sepctembrie, octombrie si noiembrie?
4. Daca intru in concediu de prenatal cu 1.10.2013, iar contractul cu firma cu care am colaborat se incheie cu 30.9.2013 mai pot sa emit facturi pt alte firme in perioada de prenatal?
5. Daca nu mai emit factura dupa data de 30.9.2013, iar PFA-ul nu e suspendat se considera continuitate pana in momentul in care voi naste si voi suspenda PFA-ul?
6. Pentru calcularea concediului de crestere copil se calculeaza si perioada de prenatal?
7. La suna facturata pe perioada 15-30.9.2013, am completat la ANAF si declaratia 600 pentru pensii pe luna septembrie-decembrie. Intrebarea mea e urmatoarea: daca nasc in noiembrie, mai e nevoie sa platesc contributia la pensie si pe decembrie? Defapt, m-ar interesa daca trebuie doar pe luna septembrie cand am emis facturile sa fi platit contributia la pensie sau si noiembrie cand nasc?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 10 Octombrie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.



2 -3. Trebuie sa incheiati un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu Cqasa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru cei 0,85%.

4. Pe perioada de concediu prenatal puteti emite facturi.

5. Perioada cat sunteti PFA este eligibila pentru a benficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca nu aveti venituri in unele luni.

6. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

7. Contribuia o platiti pana se suspenda activitatea de PFA.
Mai am si eu 1 nelamurire in legatura cu problema mea!
Am intrat pe PFA cu 15.9.2013, am platit cei 0,85 % pr concedii si indemnizatii pe jumatate de luna din septembrie iar cu 2.10.2013 am intrat in concediu de crestere copil. Facturile le-am taiat pe 15 si 17.9, valoarea lor fiind de 5000 lei. Am platit in avans si pe octombrie si noiembrie cei 0,85%, intrebarea mea este cum se va calcula venitul pentru prenatal si postnatal?
Daca eu trebuie sa suspend PFA pe 30 noiembrie cand nasc, iar decizia de impunere pt venitul estimat este pana inclusiv decembrie, se va recalcula si imi vor returna banii pt CAS, pensii si impozit?
Cand suspend PFA in noiembrie trebuie sa completez si declaratia cu venitul real pe 2013? sau o pot completa abia in 2014?

Multumesc!
1. Pentru prima intrtebare ar fi bine sa contactati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. Pentru celelalte intrebari va adresati ANAF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, pfa florenta23 florenta23 Buna ziua, Termenul limita al nasterii va fi 30 noiembrie. Calcularea concediuliu de crestere copil se va face cumulat: 2 luni salariu, 7 luni somaj, 2 ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Va rog o lamurire indemnizatie copil florin_nea83 florin_nea83 Daca contractul de munca a inceput cu data de 10.11.2011 iar sotia trebuie sa nasca undeva la sfarsitul lui Octombrie 2012 , poate beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)