avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O casa vanduta prin notar cu plata in 2 transe. A doua ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O casa vanduta prin notar cu plata in 2 transe. A doua transa nu s-a platit.

Am nevoie de putin ajutor intr-o problema pe care o am. Tatal meu a vandut o casa cu contract de vanzare-cumparare incheiat la notar. PLata trebuia sa se faca in 2 transe. Prima s-a facut atunci cand s-a incheiat contractul si a doua transa trebuia sa se plateasca pe data de 15.08.2013. Cumparatorul casei nu dispune de bani pentru a plati a doua rata si a cerut verbal o amanare. Eu in momentul asta cred dpdv legal ca as putea sa iau casa dar eu nu doresc lucrul asta, doresc doar corectitudine, sa se plateasca a doua transa si casa sa revina cumparatorului, dar in acelasi timp nu doresc nici sa fiu pacalit. ( sa pierd si casa si a doua transa de bani). Sper ca m-am facut bine inteles.
Contractul la notar este pe 3 pagini si eu le-am scanat si le am in calculator sub forma de fisiere (poze).
Citez cateva propozitii din contract:
"Pretul vanzarii este de xxxx din care noi, vanzatorii declaram ca am primit de la cumparator suma de yyy astazi, data autentificarii prezentului contract, in numerar, din resurse propii ale acestuia iar restul de zzzz o vom primi pe data de 15.08.2013 din resurse propii ale cumparatorului Avand in vedere faptul ca suma de zzzz, parte din intregul pret al vanzarii, urmeaza sa fie platita de catre cumparator pana la data de 15.08.2013, noi vanzatorii, in baza art. 2386 pct. 1 Noul Cod civil ne retinem o ipoteca legala de rang 1 pana la achitarea integrala a restului de pret"

Cam asta e ce am considerat eu important din contract, dar repet toate 3 pagini le am in caculator scanate si le pot pune la dispozita celui care ma poate ajuta.
Intrebarea mea e urmatoare: Eu pot sa-l pasuiesc pe cumparatorul casei orice perioada de timp (de ex. 2

luni, 2 ani) fara sa risc sa pierd a doua transa de bani? Binenteles orice alte informatii, chicite, etc sunt bine venite.

Tin sa multumesc anticipat persoanelor care ma vor ajuta.
Respect.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 11:31, 21 Septembrie 2013
1-Dvs daca nu sunteti proprietarul de drept a locuintei nu aveti calitatea si dreptul legal sa "Eu in momentul asta cred dpdv legal ca as putea sa iau casa"
2-Pentru preintampinarea situatiilor neplacute incheiati act notarial prin care cumparatorul sa isi asume responsabiltatea achitarii integrale a pretului bunului imobil
Daca mergeti pe verbal o amanare. ,va asumari eventuale consecinte care pot fi solutionate in instanta
ynocentta a scris:

2-Pentru preintampinarea situatiilor neplacute incheiati act notarial prin care cumparatorul sa isi asume responsabiltatea achitarii integrale a pretului bunului imobil
Daca mergeti pe verbal o amanare. ,va asumari eventuale consecinte care pot fi solutionate in instanta

:rofl: Probabil n-ati remarcat ca exista o ipoteca. Ce alt act notarial sa mai faca? :slap:

Matrix2010 Tatal d-voastra are o garantie reala numita ipoteca care va permite sa urmariti bunul in mana oricui s-ar afla si sa fiti despagubit cu prioritate. Odata ce a doua transa a ajuns la scadenta si n-a fost platita tatal d-voastra are dreptul sa execute ipoteca dupa cum poate sa-l mai pasuiasca pe debitor un timp care poate depasi fara probleme pentru d-voastra 1-2 ani,
Cu alte cuvinte, d-voastra nu riscati nimic daca-l pasuiti, cel care poate pierde foarte mult daca nu plateste este cumpareatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)
Risc antecontract maktub maktub Buna ziua, Am o nelamurire legata de un antecontract de vanzare-cumparare. Sunt pe punctul de a achizitiona o locuintza, urmand sa platesc un avans de ... (vezi toată discuția)
Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe doresc ... visinescu visinescu Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe Doresc sa cumpăr o casa cu teren pentru care voi efectua plata in 2 transe, 90000 euro la data ... (vezi toată discuția)