Buna tuturor.Tatal sotiei mele are de doi ani boala parchinson, locuieste in provincie si trebuie sa mearga la comisie pentru pensie.Problema este ca boala a avansat si nu se mai poate deplasa.Are 60 de ani si e pensionat pe aceasta boala pina face virsta. Cum sa procedam noi sa l pensioneze definitiv ? Aceasta pensie este singura sursa de venit.Ce i cu cu aceasta boala mai au nevoie de comisii ? Asteptam un sfat! Multumim.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
2. Pentru el varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
- Daca a implinit 60 de ani si are un stagiu de cotizare de 35 de ani nu mai este supus revizuirii medicale.
3. Spuneti ce vechime in munca are, din care cat a lucrat in grupe superioare de munca, sa vedem daca are stagiul de cotizare de 35 de ani.
Multumim de raspuns insa sint nevoit sa fac, o rectificare la virsta tatalui. Pe 01 ianuarie 2014 inplineste 59 de ani, are 38 de ani vechime in munca, 15 ani cu grupa 1 in turnatorie si 23 de ani grupa a doua pe draga balastiera pentru * Casa Poporului . Daca el nu poate sa mai ajunga la comisie pentru ca nu se mai poate deplasa ce se intimpla cu pensia lui ?Sint cazuri care nu au cine sa i duca pe acesti oameni la comisia de medici. Ramin fara pensie ? SI daca DA, autoritatile trebuie sa aibe o solutie.
1. In aceasta situatie tatal sotiei dvs. nu va mai fi chemat la comisia de expertiza medicala incepand cu varsta de 60 de ani.
2. Luati legatura cu Casa de Pensii (pe langa care functioneaza comisia de expertiza medicala) prezentati situatia persoanei in cauza si sa va spuna cum sa procedati cu transportul tatalui dvs. la comisie sau este nevoie sa se duca alta persoana cu actele la comisie.