avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate

Buna ziua! am si eu o intrebare: Tatal meu este pensionat pe caz de boala de grad I incepand din SEP 2009,la data ivirii bolii avea cotizati 33 de ani din care 20 de ani in grupa a II-a de munca,deci in total 38 de ani plus cei 5 adaugati pentru grupa II.La data ivirii invaliditatii avea 52 de ani(nascut in 1957),intrebarea mea ar fii:Cand ar trebui sa iasa la pensie pentru limita de varsta? am inteles ca la 20 de ani in grupa a II-a se scade cu 4.5 ani varsta de pensionare dar nu stiu prea multe detalii.
Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
magnifiq, utilizator
Cel mai recent răspuns: magnifiq , utilizator 01:13, 30 August 2010
La limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, adica in 2022!
Daca se mentin prevederile referitoare la reducerea varstei standard pentru perioadele de grupa superioara de munca, desi ma indoiesc, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard cu 4 ani si 6 luni, la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni.
Dar daca e in grad de invaliditate tot aceleasi reguli se aplica?
Uitati ce scrie legea 19/2000:Cu alte cuvinte, nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:

a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca

b) au implinit varstele prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta

c) au vasrta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, potrivit legii 19/2000.

La punctul C se scad 5 ani din ce 60 la care ar iesi normal nu sau din cei 65?
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
magnifiq, utilizator
magnifiq a scris:
Dar daca e in grad de invaliditate tot aceleasi reguli se aplica?

Aceleasi, intrucat nu exista alte prevederi legale, cu caracter derogatoriu.

Uitati ce scrie legea 19/2000:Cu alte cuvinte, nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care (...)

Acest aspect este de competenta exclusiva a comisiei de expertiza medicala.

La punctul C se scad 5 ani din ce 60 la care ar iesi normal nu sau din cei 65?

"Normal" ar trebui sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani. Legea actuala prevede o reducere a varstei standard de pensionare pentru activitatea lucrata in grupe de munca. Asta nu inseamna ca adunam toate reducerile varstei standard de pensionare prevazute de Legea nr. 19/2000 si le scadem din varsta standard a unei persoane. Prin urmare, cei 5 ani se scad din 65.

Repet, numai medicii de la comisiile de expertiza hotarasc care sunt pensionarii de invaliditate care nu sunt supusi revizuirii medicale, emitand o decizie in acest sens.
Va multumesc,asta este sistemul romanesc,internari peste internari,acte peste acte drumuri prin spitale...Trebuie sa ne adaptam.Va multumesc inca odata,si multa sanatate !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare pensie limita varsta. colceriumari-bv colceriumari-bv Buna ziua! Sunt nascut in 10.04.1953 cu un stagiu de cotizare de: - 25 ani 11 luni 21 de zile in conditii normale de munca - din 23.03.1999 sunt in ... (vezi toată discuția)
Cind voi putea iesi la pensie nerevizuibil sandu valentin sandu valentin Sunt nascut in 29 februarie 1952 .Stagiu de cotizare realizat este de 37 ani 4 luni si 9 zile .In grupa a 2 a am lucrat 15 ani .Sunt pensionat pe caz de boala ... (vezi toată discuția)
Pensionar pe caz de boala poate iesi definitiv? ada2113 ada2113 Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul 2 de 16 ani ( pe ortopedie - gr handicap 3 , pshihiatrie si fizioterapie). A lucrat inainte de a iesi la pensie ... (vezi toată discuția)