avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrarea in posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrarea in posesie

Buna seara!
Cum poate intra fiica mea in posesia apartam. mostenit de la tatal sau, cat mai urgent.
Este deschis procesul de succesiune impotriva sotiei supravietuitoare care alt apart. propr. unde locuieste.
Sunt datorii la intretinere si altele de 7000 lei.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: filipa , utilizator 01:25, 27 Martie 2009
Pentru a va lamuri dati mai multe amanunte.Amanuntele date de dvs.sunt insuficiente.
Descendenţii defunctului sunt moştenitori sezinari, astfel că potrivit art. 653 C.civ. au dreptul de a intra în posesia moştenirii fără îndeplinirea vreunei formalităţi ca eliberarea certificatului de moştenitor.
Pe cale de consecinţă, dacă soţia supravieţuitoare nu locuieşte în acel apartament, şi nici nu a locuit înainte de moartea lui de cujus, fiica defunctului poate intra in acel apartament fără îndeplinirea vreunei formalităţi.
Astfel, vă recomand angajarea unui avocat care o va notifica pe soţia supravieţuitoare să predea cheile fiicei defunctului pentru a intra în apartament de buna voie, în caz contrar, urmând a intra prin forţa publică, cu un executor.
Cu privire la datoriile la întreţinere aferente acelui imobil, fiica poate achita ea însăşi acele datorii, urmând a face dovada în faţa instanţei investite cu soluţionarea cererii de partaj succesoral, a suportării integrale a acestora pentru ca instanţa să ţină cont la stabilirea activului şi pasivului moştenirii de acest aspect. ;)
Multumesc pentru raspuns.
As vrea sa adaug ca sotia supravietuitoare are domiciliul in buletin in acest apartament, deci poate pretinde ca locuieste acolo, desi are un alt apartament in proprietate. In acest caz cum putem proceda pentru a intra in posesie?
Va multumesc din nou.
Presupun ca sotia supravieţuitoare nu are doar domiciliul acolo, ci are şi cota sa din comunitatea de bunuri, dacă apartamentul a fost bun comun.

Pe de altă parte, dacă afirmaţia că mai are o locuinţă în proprietate nu este exactă, atunci soţia supravieţuitoare are prin lege un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit (repet, în lipsa unei alte locuinţe)

Pentru intrarea în posesie vi s-a raspuns mai sus.
Sotia supravietuitoare are domiciliul oficial in acest apartamant in care a locuit sporadic. Acest apartament a fost inchiriat aproape in permanenta fiind in zona zero a orasului. Apartamentul este bun comun al defunctului impreuna cu prima sotie.
La finante, sotia supravietuitoare este inregistrata cu numar de rol unic pentru cladiri propr. personala.

Alte discuții în legătură

Dreptul de preempţiune al soţului supravieţuitor kanai kanai Ziua bună. Situaţia pe scurt este următoarea: proces de succesiune, 2 moştenitori (soţia supravieţuitoare şi fiica din altă căsătorie a defunctului). ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune - pasivul mostenirii RodicaChirila RodicaChirila Urmare decesului tatalui, mostenitori sunt sotia din a 2-a casatorie si fiica din prima casatorie. Din cele 2 imobile ramase, 1/2 se considera ca sunt ale ... (vezi toată discuția)