Buna ziua. Din nou apelez la amabilitatea dvs de a ma ajuta cu o nelamurire. Intrebarea mea este: pot incheia un contract de munca din urma cu 3 luni? Momentan nu mai muncesc si m-ar interesa sa mi se inregistreze un CM din urma ca apoi sa imi platesc impozitul din mana. Intentionez sa raman gravida si vreau sa obtin indemnizatia pentru crestere copil insa din pacate din luna august am ramas fara loc de munca. Se poate acest lucru? Va multumesc!
De putut , se poate sub riscul sanctionarii contraventionale de catre ITM a angajatorului.
HG nr.500/2011 prevede:
Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
....
Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)- g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
........
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei;
.....
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.