avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cercetare si timpul procurorului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cercetare si timpul procurorului

Daca paratul aduce dovezi clare unui procuror care trebuie sa cerceteze dosarul privind pe intimat,procurorul are dreptul sa stationeze cu cercetarile,sau va trebui sa dea drumul la dosar in instanta?
Cel mai recent răspuns: danaa1 , utilizator 12:15, 9 Octombrie 2013
In dosarul penal nu exista parat si intimat , ci faptuitor, invinuit , inculpat si parte vatamata sau parte civila. Procurorul poate primi orice inscris doveditor la dosar venit depus de oricare dintre parti si cand considera cercetarea incheiata finalizeaza dosarul prin neinceperea urmaririi penale, incetarea urmaririi penale sau trimiterea in judecata in functie de probele dosarului.
Cu scuzele mele de rigoare,nu stiu ce parti sunt la dosar sau cum se numesc partile,doar ca cea ce vreau sa spun este ca eu ca parte vatamata (victima) in care ma voi considera si parte civila impotriva unei persoane care mi-a cauzat/pricinuit rau,am suficiente dovezi,inscrisuri impotriva unei persoane invinuita.
Ce ma supara este timpul de cercetare,finalizare a dosarului de catre procuror de a da o ordonanta sau rezolutie de incepere,neincepere sau scoatere de sub urmarire penala.
Ce pot sa fac impotriva acestui procuror care musamalizeaza cercetarea?
Incercati sa depuneti o cerere la parchet prin care sa sesizati tergiversarea cercetarilor, va puteti motiva cererea intemeindu-va pe art.6 CEDO care prevede obligativitatea statelor semnatare sa ia masuri pentru judecarea intr-un termen rezonabil al cauzelor.
Judecarea intr-un termen rezonabil este mentionat si in art.21(3) din constitutia Romaniei.
Mai am o nelamurire::
- Din cate stiu procurorul este obligat sa stranga dovezi,probe la dosar,iar pe baza dovezilor si probelor la dosar,acesta trebuie sa ia o hotarare. Indiferent de cate dovezi,probe a strans va trebui sa ia hotararea de a un verdict la dosar cu: UP., NUP. sau SUP. Cand partea nemutumita de rezolutia data de procuror,poate sa depuna concluzii,dezbateri,nelamuriri in instanta.
Intrebare:
- Procurorul nu poate lua o hotarare cat mai repede in baza dovezilor si probelor stranse la dosar? Pot invoca ca am depus suficiente probe si dovezi care arata vonovatia persoanei adverse,iar procurorul este insarcinat sa verifice cele sesizate de mine,apoi sa ia odata decizia mai repede,iar in instanta,partea opusa sa aduca dovezi si probe cu care sa se apere?

Cat inseamna rezonabil pentru un procuror?
Nu exista o limita de timp.
Sfatul meu este sa stati linistit si sa asteptati.
Nu cred ca are sens sa va angajati avocat pentru asa ceva in cazul dvs.

Poate dura si 8 luni sau mai mult.
Procurorii au multa treaba si dosarul dvs. Nu este prioritar pentru ei.

Alte discuții în legătură

Ajutorrrrrrrrrrrr BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN IN PRIMUL RAND VA SALUT, AM O MARE DILEMA! AM PRIMIT O CITATIE CARE SUNA CAM ASA:EU X, IN CALITATE DE PETENT, IN PROCES CU PERSOANA Y IN CALITATE DE ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios serban.mirela74 serban.mirela74 Am fost reclamata la politie de o vecina cu care sunt in litigiu ca am inregistrat/o ,fapt neadevarat.As putea sa o dau in judecata pentru denunt calomnios? ... (vezi toată discuția)
Art 278 c penal liliana szilagy liliana szilagy am o neclaritate: daca o persoana a facut o reclamatie impotriva unei persoane in temeiul art 215 ind 1 (inselaciunea), procurorul a emis o ordonanta de ... (vezi toată discuția)