Buna ziua,
Vorbesc despre acest subiect in numele mamei mele care a lucrat 30 de ani la o firma care a fost lichidata in anul 2003 dar care a functionat pana anul acesta, luna curenta ,sub alt patronat urmand sa fie din nou lichidata.Primul lichidator nu a dat adeverinta salariatilor in ceea ce priveste grupa a 2 a de munca spunand ca are arhiva incompleta.In cartile de munca a fost trecuta grupa dar Casa de Pensii nu recunoaste inscrisurile de grupa.
Daca as dori sa fac o sesizare in aceasta privinta cui ar trebui?
Sau ce trebuie facut pentru recunoasterea grupei?
Multumesc!
1. Este posibil ca inregistrarea din carnetul de munca sa fie incompleta, adica sa nu cuprinda actul normativ in baza caruia i s-a acordat gr. a II-a de munca.
2. Faceti o sesizare la ITM sa verifice sa vada daca s-a respectat procedura de acordare a grupei a II-a de munca.
Va multumesc fruumos pentru raspunsul prompt.
Ideea este ca firma in anul 1990 a primit de la minister drept de grupa pentru toate posturile de munca fara tabele nominale( mai putin cei TESA).Mentionez ca firma executa produse refractare.Cei care au iesit la pensie pana in decembrie 2010(inclusiv)au primit grupa insa ceilalti nu.Probabil s-a schimbat ceva d.p.d.v legislativ.
La ITM i s-a spus mamei mele ca nu este inregistrat nici un act doveditor al grupei
.Aceasta s-a dus si la Arhivele Nationale intorcandu-se inca o data fara nici un raspuns sau solutionare.Mentionez ca firma nu a tinut arhiva intr-un loc ferit, aceasta deteriorandu-se in timp din cauze naturale(fabrica situandu-se in camp deschis),ori a fost roasa de sobolani etc..
As dori totusi sa stiu catre ce institutie sa ma adresez pentru a solutiona aceasta problema si pentru a ajuta un om sau chiar si pe cei care se regasesc in aceasta chestiune sa beneficieze de propriile drepturi.
1. Trebuie sa exista acel document prin care s-a acordat gr. a II-a de munca iar daca nu exista la unitate trebuie cautat la cel care l-a emis.
2. Puteti solicita lamuriri de la Ministerul Muncii care, in mod sigur, are o contributie la emiterea acelui document si va poate ajuta, chiar sa va trimita o copie dupa acel document.