avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recunosterea unui drept
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recunosterea unui drept

Buna ziua! Dupa 1990, s-a acordat gr. a-II-a de munca, printr-un ordin al ministrului muncii. Salariatii prezenti la intreprinderea la care am lucrat inainte au primit adeverinte de grupa. Eu nu am primit, fiind - la momentul respectiv - salariatul altei societati. Intre timp intreprinderea a fost desfiintata, arhiva ei fiind preluata de catre o societate de arhivare. M-am adresat acesteea si mi s-a raspuns ca nu exista vreun
tabel cu cei care trebuiau sa primeasca grupa, iar ei nu pot elibera asemenea adeverinte. Va rog sa ma lamuriti, daca as prezenta o adeverinta a unui coleg (care acopera integral perioada lucrata de mine) si cartea mea de munca ( din care rezulta perioada lucrata), casa de pensii este obligata sa constate ca si eu am dreptul la grupa de munca ? Pentru ca altfel, trebuie sa merg in justitie si va dura foarte mult. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:12, 9 August 2014
1. La Casa de pensii trebuie sa prezentati adeverinte pe numele dvs. nu pe numele altui salariat.

2. - Dar de ce nu aveti inregistrat in carnetul de munca perioada cat ati lucrat in grupe superioare de munca?
- Era obligatorie inregistrarea in carnetul de munca si nu mai trebuia sa prezentati si adeverinta.
Numai printr-o actiune in instanta puteti castiga acest drept.
D-le Tudor, pentru ca institutia la care am lucrat s-a desfiintat, nu am de la cine mai obtine adeverinta. Arhiva care pastreaza documentele institutiei nu are dreptul sa emita adeverinta de care am nevoie. Problema se poate rezolva in justitie printr-o actiune in constatare, dar dureaza foarte mult si eu pierd niste bani in continuare. De aceea ma gandeam ca avand in
fata cartea mea de munca si adeverinta colegului(obtinuta inainte de desfiintarea institutiei), casa de pensii sa decida pe cale de consecinta ca si eu am dreptul la grupa a-II-a.
Deci nu am inregistrata in cartea de munca acordarea grupei, conf. ord 50/1990. Multumesc!
1. Detinatorul arhivei unitatii are dreptul si obligatia sa va elibereze adeverinta daca are toate documentele care sa ateste ca ati lucrat in grupa superioara de munca.

2. Nici in justitie nu veti putea castiga daca nu exista documentele necesare.
Statescu a scris:

... Arhiva care pastreaza documentele institutiei nu are dreptul sa emita adeverinta de care am nevoie. Problema se poate rezolva in justitie printr-o actiune in constatare, dar dureaza foarte mult si eu pierd niste bani in continuare....



Eliberarea adeverințelor pentru activitatea desfasurata in grupele I sau II de muncă se elibereaza de catre angajatori sau deținătorii arhivelor acestora, după caz.
Prin urmare, acestia sunt obligati sa va elibereze o astfel de adeverinta.

Refuzul lor poate fi sesizat ITM-ului sau poate face obiectul unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea grupei a 2-a de munca Nicoleta-State Nicoleta-State Buna ziua! Tatal meu a lucrat in perioada 1972-1977 la Intreprinderea Mixta de Industrie Locala de Stat din Curtea de Arges, pe postul de strungar. Dupa ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa ii larisarazvan larisarazvan Buna ziua In perioada 1980-1990 am lucrat la o intreprindere care in prezent s-a desfiintat. Arhiva a fost preluata de Consiliul Judetean care, la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am urmatoarea problema : firma iacm dimbovita (transformata ... Mihai/2061 Mihai/2061 Buna seara, am urmatoarea problema : firma IACM Dimbovita (transformata ulterior in CONSIRD SA), unde am facut stagiatura in 1986-1989,s-a desfiintat prin ... (vezi toată discuția)