M-am lovit de urmatoarea situatie:o persoana care a lucrat ca laborant chimist intr-o intreprindere unde s-a acordat grupa aIIa de munca ,in conditii deosebite de munca 100%pana in 2001 si 50%din 2001 pana in 2005,in momentul iesirii la pensie in decembrie 2009 i s-a spus de la personal ca nu poate fi incadrata in grupa aIIa si nu i se poate elibera adeverinta in acest sens cu toate ca pentru alte persoane pensionate in ani anteriori(1995,1998)de pe acelasi post a fost eliberata aceasta adeverinta.Va rog frumos spuneti-mi ce se poate face in aceasta situatie si care este baza legala?Multumesc.
1. Persoanele care au lucrat in grupe de munca I si a II-a sunt trecute pe tabele semnate de conducerea intreprinderii si de sindicat, cu viza organelor abilitate (Directia muncii si, mai tarziu, ITM) pentru clasificarea locurilor de munca respective.
2. Daca dvs. nu sunteti pe acele tabele, intreprinderea nu va poate da adeverinta solicitata.
3. Aceste tabele se intocmeau anual si se inregistrau si in carnetele de munca.
4. Verificarea o faceti tot la intreprindere unde veti cerer sa vedeti aceste tabele cu aprobarile necesare.
in situatia in care nu exista nimic semnat intre administratie si sindicat in legatura cu grupa a II a,dar exista specificat in CIM ca persoana a beneficiat de grupa,ce anume se poate face?
1. In CIM (contractul individual de munca) nu scrie asa ceva.
2. Daca scrie insa in carnetul de munca asa ceva inseamnca ca a fost inregistrat dupa un document. Trebuie cautat acel document la angajator, altfel este un fals si se pedepseste cel care a facut inscrierea respectiva.
in CIM scrie conditii de munca deosebite sau conditii de munca deosebite 100% sau 50%.Au aceste inscrisuri vreo valoare vis-a-vis de grupa de munca?La alte sectii din intreprindere s-a acordat aceasta grupa,dar la sectia chimica nu.
1. Atunci verificati in statele de plata daca contributia pentru pensie (CAS) s-a retinut in procentul legal pentru conditii deosebite de munca.
2. Va redau un articol din Legea 19/2000 care intareste ce va spuneam eu intr-un mesaj precedent:
Art. 19. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii deosebite reprezinta acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc.
(2) Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si a Ministerul Sanatatii si Familiei.
(3) Hotararea Guvernului prevazuta la alin. (2) se va adopta in termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(4) Locurile de munca in conditii deosebite se stabilesc prin contractul colectiv de munca sau, in cazul in care nu se incheie contracte colective de munca, prin decizia organului de conducere legal constituit, cu respectarea criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute la alin. (2).
(5) Avizul inspectoratului teritorial de munca este obligatoriu pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite.
3. Deci, trebuie verificat tot la unitate si vazut ce scrie in contractul colectiv de munca si decizia prin care s-au stabilit locurile de munca si persoanele care lucreaza in conditii deosebite de munca.
4. S-ar putea ca sectia chimica sa nu fi intrunit cerintele legale de incadrare in conditii deosebite de munca.
Alte discuții în legătură
Grupa ii de munca
bastti
Buna seara
Cum pot afla daca Intreprinderea Chimica Orastie , in perioada 1970 - 2000 , era incadrata in grupa II de munca (toata fabrica) ?
Va multumesc (vezi toată discuția)