avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am dreptul la grupa I de munca sau nu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am dreptul la grupa I de munca sau nu

Ma numesc Abraham Ioan si am muncit si in grupa I de munca la Nitramonia Fagaras (de unde am obtinut adeverinta aferenta ) si apoi la Carbosin Copsa Mica,unde am activat intre iulie 1985 si ianuarie 1989.In Cartea de munca scrie anexa II,pct.5.20 ord.210/77 .Deoarece am plecat de la Carbosin inainte de 5 mai 1990 cand a aparut ordinul 50/90,nu avea cum sa mi se treaca in Cartea de munca acest lucru (cum s-a intamplat la toti colegii mei, care au ramas in continuare la Carbosin).Deoarece nu m-am dus din timp la Carbosin,ci abia in 2016,am facut cerere si am platit c/val ceruta a serviciului,detinatorii actuali ai arhivei nu au putut sa-mi trimita adeverinta pentru grupa I de munca (ci doar de spor de noapte si de toxicitate),pe motiv ca nu e inscrisa fizic in cartea de munca ( ca la ceilalti colegi ai mei),insa ,conform ord.50/5 mai 1990 eu ma incadrez in grupa I de munca fara echivoc.Am avut incadrarea de inginer chimist la Furnal si apoi sef sectie schimb sectia Produse Negre (deci activitatea de baza de la intreprindere , cum scrie in ordin la alineatul 31 din Anexa 1). De ce nu mi se poate elibera ,de exemplu comparativ cu alti colegi cu care am lucrat cot la cot si care au continuat activitatea la Carbosin,aceasta adeverinta,deoarece eu nu am mai fost fizic acolo cand s-a schimbat legea si prevederile s-au aplicat ,evident,retroactiv (incepand din 1969)?
Daca nu mi s-a scris in cartea de munca ,prin ce logica am lucrat eu in grupa aIIa de munca,iar colegii mei in grupa I ?
Mai am o intrebare: daca este vreo prevedere referitoare la timpul lucrat in grupa I de munca (exista un minim de x ani ,sau nu are importanta ,cum ar fi corect,deoarece noxele si toate problemele care apar nu trebuie sa actioneze neaparat un numar de ani,ele sunt noxe si dauneaza sanatatii).
Cu respect,
Ioan Abraham
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:17, 19 Februarie 2018
Mentiunile in carnetul de munca se fac in baza unor documente interne emise la nivel de firma. Acele documente trebuie sa se regaseasca in arhiva firmei (in prezent, inteleg ca arhiva este preluata de o firma de arhivare). Firma trebuia sa nominalizeze beneficiarii de grupa de munca, pe locuri de munca si pe grupe de munca, indiferent daca amai erau sau nu salariati ai firmei.
Inteleg ca aveti mentiuni in carnetul de munca conform legislatiei anterioare lui 1990, pentru perioada iulie 1985-ianuarie 1989.
Nu precizati ce meserii/ functii au colegii dvs. care au primit grupa de munca.
Daca ma refer strict la mentiunea dvs. din carnetul de munca (care se refera la grupa a II-a de munca), banuiesc ca prin Ordinul MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994, activitatea de la Carbosim Copsa Mica a fost incadrata in anexa 1 - grupa I de munca.
Logica incadrarii in grupe diferite de munca poate fi legata doar de legislatia in vigoare in perioade diferite. Numai in baza documentelor de nominalizare amintite de mine anterior, care ar trebui sa se regaseasca in arhiva (acolo sunt nominalizate locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii, chiar daca nu sunteti si dvs. nominalizat printr-o decizie, nemaifiind salariat dupa 1990), firma de arhivare poate sa emita o adeverinta cu incadrare in grupa I-a de munca.
Daca in arhiva se regasesc aceste documente si firma de arhivare refuza la cererea dvs. scrisa, sa va elibereze adeverinta corespunzatoare, puteti deschide actiune in instanta si solicita instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii si proba cu martori (nominalizati ca martori, colegi de-ai dvs., care accepta sa fie martori).
Stimate domn Popa, Va multumesc foarte mult pentru raspunsul mai mult decat prompt (desi nu ma asteptam sa raspundeti asa de repede,mai ales in w-e,deci -chapeau!)
Aveti dreptate,ar trebui sa fie acele documente de nominalizare pe undeva,dar pana una-alta eu am si angajat un avocat ,cu care am pornit la drum si am si intentat actiunea cu pricina,care ar trebui sa se solutioneze printr-o expertiza tehnica judiciara cum spuneti dvs.,respectiv cu proba cu martori.Colegii de care spuneam sunt ingineri si maistri,cu care am lucrat nemijlocit,unul fiind Sef MEA ,iar ceilalti fiind maistru de schimb si ,respectiv,Sef sectie coordonator Produse Negre (deci seful meu direct ; spre informare , la Copsa Mica,inginerii nu stateau cu zecile de ani,de aceea am avut ca sef un maistru,care locuia in zona si nu avea de gand sa plece la oras )
Ei au iesit la pensie ,dar au lucrat si inainte de a ajunge eu la Carbosin si dupa ce am plecat eu de acolo .Am facut copii dupa cartile lor de munca si ,evident si dupa a mea ,iar d-na avocat a facut demersurile necesare pentru a cere in instanta repunerea mea in drepturi,deoarece exact aceleasi inscrisuri le aveau si colegii mei in cartile lor ca si mine pana la data intrarii in vigoare a Ordinului 50/90,dupa care li s-a barat Anexa II ,pct5.20 din 210/77 si s-a inscris Anexa I,ord.50/90.
Temerea mea este urmatoarea : ar fi posibil sa nu se mai admita dovedirea cu martori (dupa cum spunea d-na avocat ca au fost cazuri),desi nu e nicio diferenta intre cartile de munca privind incadrarea in grupa de munca inainte de ordinul 50/5 mai 90 .Daca eu nu am mai fost la Carbosin la momentul aparitiei acestui ordin ,asta inseamna ca am lucrat in conditii mai usoare,adica in grupa a IIa? Asta imi era temerea cea mai mare si ,nu in ultimul rand , neluarea in seama a anilor de grupa I,daca sunt mai putini de 6 sau 7 (erau la un moment dat asemenea restrictii in lege).Eu am ,in total,cca 5 ani si 3 luni de grupa I.Voi fi lucrat la florarie in acest timp si nu am stiut?
Va multumesc foarte mult pentru lamuririle aduse si ,respectiv, pentru raza de speranta.
Cu respect,
Ioan Abraham
Daca exista mentiuni doar anexa 1, ord. 50/ 1990 fara pozitie din anexa 1 si fara document de nominalizare a dvs. ca beneficiar de grupa I pot exista probleme. Proba cu martor se aproba destul de rar, nu stiu de ce.
Trebuie sa gasiti poz. din ord. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 anexa 1 care se refera la activitatea desfasurata de dvs. (posibil sa fie nominalizata intrega firma). Depuneti la dosar copii dupa fise de post/ state de plata, pontaje, etc. din perioada de activitate, din care sa rezulte in clar ca ati desfasurat activitate la locuri de munca nominalizate in poz, din anexa 1 unde va incadrati.
Firma trebuia sa nominalizeze in grupa de munca, prin document intern si fosti salariati, desi exista o mentiune in ord. 50/ 1990 art. 3 care se refera la "lucratori aflati in activitate".
-art. 3. Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de munca, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de munca şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
Nu conteaza cati ani ati lucrat. Intreaga perioada se ia in calculul punctajului mediu, anual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu grupa de munca Iliekp Iliekp Am fost angajat la S.C. CARBOSIN S.A. COPSA MICA in perioada noiembrie 1987 - martie 1994 ca inginer electrotehnist promotia 1987. Deoarece in acea ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare limita de virsta cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua!O intrebare pe forum..unui coleg de serviciu i-a fost respins doarul de pensionare limita de virsta pe motivul ca doua adeverinte de grupa emise de o ... (vezi toată discuția)
Grupa ii tinichigii auto automecanica automecanica Pot fi încadrati în grupa II de muncă tinichigii auto din unitătile autoservice auto pentru perioada anterioară 01.03.1990 ,ordin 50/1990 cu completările ... (vezi toată discuția)