avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta de grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta de grupa de munca

Buna ziua, m-am angajat de curand la o societate care a preluat arhivele unei vechi intreprinderi de plante si cereale. Desi nu mi s-a specificat la interviuri, printre responsabilitati intra si eliberarea adeverintelor de grupa de munca ale fostilor salariati. Acestia vin si solicita adeverinta de grupa, dar nu stiu exact cum sa procedez. Din ce am citit, acestia trebuie sa figureze intr-un proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc. Persoana care se ocupa inainte de eliberarea acestor adeverinte si care lucrase timp de 10 ani la acesta societate nu mai lucreaza, si nu am pe cine sa intreb. Am un dosar cu: cateva decizii + tabele nominale, unele din 1976 prin care se nominalizeaza persoanele in grupa, o hotarare a consiliului de administratie din 2001 conform ordinului 50/1990 cu tabel nominal, si mai am niste hotarari ale consiliului de administratie din 1996 si 2001 prin care "se aproba tabelul nominal cu meseriile care se incadreaza in grupa I si a II-a de munca"", unde sunt incadrate meseriile si procentul de timp, fara tabele nominale, doar meseriile Am o solicitare acum si nu as vrea sa fac ceva gresit. Un domn care vrea sa iasa la pensie solicita o adeverinta de grupa pentru perioada 1974-2001, dansul lucrand ca silozar si ulterior ca operator principal. In cartea de munca figureaza cu grupa de munca dar totusi cei de la casa de pensii ii cer adeverinta, ba chiar l-au sfatuit in caz de refuz sa ne actioneze in instanta, precizand ca trebuie sa-i eliberez adeverinta conform ordinului 50/1990 in baza articolului 181. El nu figureaza pe niciun tabel nominal de incadrare, ma refer la cele pe care le am eu in dosarul mai sus mentionat, sunt convinsa ca arhiva este incompleta... Cum as putea sa procedez in aceasta situatie? Este adevarat ca trebuie sa ii eliberez aceasta adeverinta conform ordinului 50/90 chiar daca nu figureaza tabel? Va rog sa ma sfatuiti cum as putea sa procedez, va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:13, 27 August 2016
Daca nu figureaza in tabelele nominale pe care le aveti, nu aveti cum sa-i eliberati o astfel de adeverinta.

Casa de Pensii ar trebui sa-i ia in considerare inscrierile din carnetul de munca.
Mentionati, citez: "Un domn care vrea sa iasa la pensie solicita o adeverinta de grupa pentru perioada 1974-2001, dansul lucrand ca silozar si ulterior ca operator principal. In cartea de munca figureaza cu grupa de munca dar totusi cei de la casa de pensii ii cer adeverinta, ba chiar l-au sfatuit in caz de refuz sa ne actioneze in instanta, precizand ca trebuie sa-i eliberez adeverinta conform ordinului 50/1990 in baza articolului 181."
In carnetul de munca trebuie sa existe mentiuni legate de incadrarea in grupa de munca (nr. decizie, PV, hotarare CA, etc.). Dvs. mentionati ca detineti documente care atesta incadrarea meseriei, activitatii, etc. in grupa de munca si ca aveti convingerea ca nu detineti toata arhiva.
Este bine sa verificati toate documentele pe care le detineti, cu atentie, eventual sa luati legatura cu cel care a fost anterior dvs. pe post si sa intrebati de restul arhivei. Daca persoana va deschide actiune in instanta impotriva firmei, se va face expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii si se vor solicita toate documentele. Este posibil ca persoana sa solicite ca instanta sa aprobe inclusiv daune materiale si/ sau daune morale pentru a nu i se fi eliberat de catre firma, la solicitarea sa, documente care sa sustina mentiunile existente in carnetul de munca. Respectivele mentiuni din carnetul de munca nu puteau fi facute de firma fara existenta unor documente care sa le sustina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare decizie de pensionare Lucian Filipoaia Lucian Filipoaia Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un sfat, referitor la urmatoarea problema : O persoana(barbat) a depus dosarul de pensionare la varsta de 60 de ani, ... (vezi toată discuția)
Acordarea grupei a ii a de munca marcu_elena2000 marcu_elena2000 M-am lovit de urmatoarea situatie:o persoana care a lucrat ca laborant chimist intr-o intreprindere unde s-a acordat grupa aIIa de munca ,in conditii deosebite ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca - anexa 2 radu_mc radu_mc Buna seara, poate ma poate ajuta cineva cu anexa completa nr 2 a Ordin 50/1990. Stiu ca mai este si Ordin 125/1990 in care apar iar 2 anexe pentru grupele de ... (vezi toată discuția)