M-am lovit de urmatoarea situatie:o persoana care a lucrat ca laborant chimist intr-o intreprindere unde s-a acordat grupa aIIa de munca ,in conditii deosebite de munca 100%pana in 2001 si 50%din 2001 pana in 2005,in momentul iesirii la pensie in decembrie 2009 i s-a spus de la personal ca nu poate fi incadrata in grupa aIIa si nu i se poate elibera adeverinta in acest sens cu toate ca pentru alte persoane pensionate in ani anteriori(1995,1998)de pe acelasi post a fost eliberata aceasta adeverinta.Va rog frumos spuneti-mi ce se poate face in aceasta situatie si care este baza legala?Multumesc.
* Eu cred ca adeverintele eliberate nu sunt false:
In baza ORD 50/1990, ORD 125/1990 si alte HG-uri aparute in 1990, anumite activitati si locuri de munca au fost nominalizate ca facand parte din Gr. I sau II de munca cu efect retroactiv de la 18.03.1969 fara ca firmele sa plateasca CAS corespunzator acestor grupe.
* Incepand cu 01.04.1992, conf Lg 49/1992, contribuţia asigurărilor sociale de stat s-a stabilit diferenţiat, astfel: - 35% asupra cîştigului brut realizat de salariaţii încadraţi în grupa I de muncă;
- 30% asupra cîştigului brut realizat de salariaţii încadraţi în grupa a II-a de muncă;
- 25% asupra cîştigului brut realizat de celelalte categorii de salariaţi
* In aceste conditii, multi angajatori nu au mai acordat gr. I sau II de munca considerand ca platesc o suma foarte mare din fondul de salarii pentru cei incadrati in conditii deosebite de munca.
daca inscrierile pentru grupa a-II-a de munca au fost facute in cartea de munca eu cred ca la camera de munca exista inscrisul prin care sa facut incadrarea in aceasta categorie,ma refer la arhiva,sper sa am dreptate.
Grupa ii de munca
bastti
Buna seara
Cum pot afla daca Intreprinderea Chimica Orastie , in perioada 1970 - 2000 , era incadrata in grupa II de munca (toata fabrica) ?
Va multumesc (vezi toată discuția)