avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare

In cazul unei promisiuni (nu antecontract)bilaterale de vanzare in conditiile in care in cuprinsul acesteia exista o clauza de dezicere privind restituirea pretului(practic partile se pot razgindi) una din parti poate promova in instanta o actiune care sa tina loc de act de vinzare cumparare?

Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 11:30, 26 Septembrie 2013
Da. Clauza de "dezicere" se interpreteaza in sensul producerii efectului dorit prin conventia scrisa. Daca una din parti "se dezice" atunci fie pierde arvuna data, fie poate fi obligata la incheierea contractului in forma convenita, fie poate fi ceruta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act authentic, in conditiile stipulate de parti in conventia.promisiunea scrisa....Promisiunea de vanzare este ea insasi un antecontract.
In temeiul antecontractului de vanzare-cumparare, va puteti adresa instantei de judecata, pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.

Asadar , conditiile pentru exercitarea unei asemenea actiuni sunt :

- indeplinirea obligatiei de catre dumneavoastra, in calitate de promitent -cumpator


-neindeplinirea , cu rea-credinta, a obligatiei contractuate, de catre promitentul- vanzator


- imobilul sa existe in circuitul civil, sa aiba documentatia cadastrala efectuata si sa fie intabulat


-actiunea sa nu fie prescrisa (aceasta reprezintă o modalitate de executare în natură a unei obligaţii de a face, acţiunea fiind personală, prescriptibilă în termenul general de prescripţie de 3 ani, stabilit de art. 1 din Decretul nr. 167/1958 (art. 2517 NCC), nepurtând asupra bunului, ci asupra promitentului).







poate una din parti chiar si in instanta sa se razgandeasca?

Adica conf clauzeide dezicere sa ii inapoeze avansul dublu promitentului cumparator
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
leusan, utilizator
Da...poate sa ii "dea" celeilalte parti dublul arvunei primite oricand, cu mentiunea ca daca o va face dupa primul termen de judecata va fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata solicitate de cealalta parte, daca este cazul....success (si apasati pe butonul verde- "recomanda")
Scuze ,nu vreau sa fiu insistent dar mai am o intrebare decare am uitat.

Poate sa se razgandeasca numai asupra unei cote parte din bunurile din promisiunea de vanzare sau la tot?
In speta este vb de o cota din casa+ curte intravilan si o cota din teren extravilan.

Cu mii de multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cl penala vs obligatie alternativa dumitru2000 dumitru2000 avem un antecontract de vanzare-cumparare. in cuprinsul sau este specificat ca daca contractul nu se va incheia din vina vanzatorului acesta datoreaza ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala vanzare-cumparare, il pot impiedica pe vanzator sa renunte la vanzare? alexberi alexberi Buna ziua, In calitate de Cumparator: 1) Am o Promisiune Bilaterala de Vanzare-Cumparare imobil cu arvuna. Actul este incheiat acum doua zile la notar. 2) ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)