in cuprinsul sau este specificat ca daca contractul nu se va incheia din vina vanzatorului acesta datoreaza dublul arvunei.
Cum interpretam o astfel de clauza ?
1. vanzatorul are dreptul de a refuza incheierea contractului oferind dublul arvunei
2. vanzatorul nu poate refuza incheierea contrcatului, deoarece cumparatorul, si numai acesta. are dreptul de a solicita sau clauza penala sau indeplinirea obligatiei - respectiv incheierea actului.
In principiu 2, adica la momentul neexecutarii cumparatorul are optiunea intre a cere o hotarare care sa tina loc de contract sau dublul arvunei. Totusi, daca vanzatorul instraineaza bunul, atunci cumparatorul nu il mai poate obtine in natura si nu va avea dreptul decat la dublul arvunei.
corect Andreea, si totusi daca antec a fost inscris in CF promit cump poate cerere const nul cvc iar ca al doilea capat de crr pron unei hot care sa tine loc de cvc.
Parerea mea este ca din exprimarea clauzei vanzatorul are dreptul sa se razgandeasca cu consecinta platii dublului arvunii
Depinde cum spune clauza. Eu am facut promisiuni cu dreptul uneia dintre parti sa aleaga in caz ca cealalta parte refuza incheierea contractului...
Deci... reiese din contract, teoretic se pot ambele prevedea...
Daca ne spui exact clauza...
Plata dublei arvune
paul_2008
Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)