avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cl penala vs obligatie alternativa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cl penala vs obligatie alternativa

avem un antecontract de vanzare-cumparare.

in cuprinsul sau este specificat ca daca contractul nu se va incheia din vina vanzatorului acesta datoreaza dublul arvunei.

Cum interpretam o astfel de clauza ?

1. vanzatorul are dreptul de a refuza incheierea contractului oferind dublul arvunei

2. vanzatorul nu poate refuza incheierea contrcatului, deoarece cumparatorul, si numai acesta. are dreptul de a solicita sau clauza penala sau indeplinirea obligatiei - respectiv incheierea actului.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:03, 28 Februarie 2008
In principiu 2, adica la momentul neexecutarii cumparatorul are optiunea intre a cere o hotarare care sa tina loc de contract sau dublul arvunei. Totusi, daca vanzatorul instraineaza bunul, atunci cumparatorul nu il mai poate obtine in natura si nu va avea dreptul decat la dublul arvunei.
corect Andreea, si totusi daca antec a fost inscris in CF promit cump poate cerere const nul cvc iar ca al doilea capat de crr pron unei hot care sa tine loc de cvc.


Parerea mea este ca din exprimarea clauzei vanzatorul are dreptul sa se razgandeasca cu consecinta platii dublului arvunii
Depinde cum spune clauza. Eu am facut promisiuni cu dreptul uneia dintre parti sa aleaga in caz ca cealalta parte refuza incheierea contractului...
Deci... reiese din contract, teoretic se pot ambele prevedea...
Daca ne spui exact clauza...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Pre contract detalii raluca tivichi raluca tivichi daca se poate imi puteti spune mai exact ce ar fi in favoarea mea sa mai stipulez in pre contract pe langa : 1.transferul de propietate se va face in ... (vezi toată discuția)