avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata minima obligatorie a contractului de munca in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata minima obligatorie a contractului de munca in schimbul unui curs gratuit

una ziua! cum se poate realiza dpdv juridic urmatorul lucru:

un angajator dintr-o tara straina are nevoie de angajati romani.
este interesat ca acestia sa ramana angajati minim 2 ani, dar nu poate plati decat salariul minim, in schimb angajatii au posibilitatea sa-si mareasca salariu avansand in functii.
este dispus sa plateasca cursurile de limba straina pt angajatii romani (deci viitori angajati nu platesc cursurile)cursuri organizate de un ONG
in Romania

intrebare: cum poate angajatorul sa se asigure (legislatia din tara lui nu-i permite) ca-si va pastra angajatii minim 2 ani si ca ei odata cunoscatori ai limbii nu vor cauta joburi in alta parte.
Cel mai recent răspuns: quiras , utilizator 21:56, 24 Septembrie 2013
C.i.m. unde se va semna, in tara sau in strainatate?
Daca contractul individual de munca se incheie in tara ,atunci angajatorul poate solicita viitorilor angajati incheierea si a unei clauze de formare profesionala.Detaliile se stabilesc prin acordul partilor.Astfel, angajatii care au urmat cursuri de formare profesionala nu-si pot incheia din propria initiativa CIM ,decat in limita duratei respectivei clauze !

Asadar, de ,, pastrat'' îi poţi păstra ,dar sa le interzici sa mai aiba un alt job ,nu le poti interzice !

P.S. ''De juristi nu au nevoie ? '' :)
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
quiras, utilizator
Angajatii care au urmat cursuri de formare profesionala isi pot avea inititiva incetarii c.i.m., cu consecinta suportarii cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Dar ,poate ,eu ca angajat nu vreau sa platesc nimic !
Angajatorul poate formula cum doreste el aceasta clauza ,dar asta nu inseamna ca si viitorul angajat va accepta !!!!!! Asadar ,depinde si de angajat,din acest motiv este necesar acordul partilor !
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca se semneaza actul , atunci va exista dreptul celeilalte parti de a-si recupera suma de banii.

Numinei nu poate obliga pe un salariat sa semneze sau nu un astfel de act aditional la c.i.m.

Alte discuții în legătură

Clauza formare profesionala tirsecristian tirsecristian buna ziua as vrea sa stiu si eu, va rog, daca in contractul individual de munca nu este stipulata nici o clauza de formare profesionala dar este stipulata in ... (vezi toată discuția)
Anexa la contractul de munca pentru obligativitate de 2 ani xamalinda xamalinda Buna ziua, Sotul meu in decembrie a optat pentru un alt post la locul lui de munca,unde a avut interviu si l-au acceptat. I-au facut un training de 2 ... (vezi toată discuția)
Program de trainee anisu anisu Buna ziua, anumite companii au implementat programe de trainee pentru studenti/ proaspat absolventi. Am cateva intrebari legate de configuratia d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)