avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anexa la contractul de munca pentru obligativitate de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anexa la contractul de munca pentru obligativitate de 2 ani

Buna ziua,

Sotul meu in decembrie a optat pentru un alt post la locul lui de munca,unde a avut interviu si l-au acceptat. I-au facut un training de 2 saptamani pentru noul produs. Dupa ce l-au angajat pe noul post cu contract, l-au anuntat ca e posibil sa il oblige pentru 2 ani sa ramana la firma, lucru cu care el clar nu a fost de acord. Nici nu s-a intamplat nimic pana in prezent. Azi (dupa 3 luni ) i-au dat la semnat o anexa, datata cu ziua de azi, la contractul de munca, unde spune ca in interval de un an daca pleaca plateste 2x salariul lui pe o luna, plus cheltuieli contabilicesti (suma care nu este explicata), iar daca pleaca in mai putin de 2 ani, o formula in care se socoteste ce suma sa plateasca.
Ce se poate intampla daca nu semneaza?
Care ar fi procedura legala de a se scapa de aceasta hartie, sau daca nu se poate sa poata pleca in somaj sau demisie, fara ca ei sa aiba ulterior pretentii de la el?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 4 Aprilie 2014
1. Art. 3. C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.


2. Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.
Multumesc pentru raspunsul rapid!


"fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii."

Ca sa inteleg si eu:)
Nu il pot obliga dupa 3 luni sa semneze anexa? Semnarea trebuia sa fie inainte de pregatire?

Multumesc!
Angajatorul nu poate bliga un salariat sa semneze un act aditional.

Daca salariatii au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1) C.mun., atunci nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional. .

Art. 197. C.mun.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 198.C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Act aditional de formare profesionala dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Salariatii sunt trimisi la un stagiu de instruire (nu formare profesionala) organizat de o institutie de stat, in vederea obtinerii unui talon ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)