avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furtul unui bun din custodie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furtul unui bun din custodie

Buna ziua, am urmatoarea intrebare: societatea noastra face parte dintr-o companie multinationala. De la firma mama ne-au fost trimise in custodie . spre folosinta, anumite bunuri. Unul din angajati a furat din acestea, si le-a vandut. A fost trimis in judecata si urmeaza sa avem termen. Noi ne-am constituit parte civila cu contravaloarea bunurilor respective, pentru care exista facturi de achizitie (facute pe firma mama, precum si scrisoare CMR si factura proforma prin care a ajuns bunurile la noi. Mai exista de asemenea si un proces verbal de dare in custodie.
Noi am procedat corect constituindu-ne parte civila? Putem sa recuperam asadar contravaloarea acelor bunuri? Sau doar firma mama ar putea...Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 16:27, 23 Septembrie 2013
Cine a depus plângerea penală, societatea dvs. sau firma mamă?
Societatea noastra. Firma mama se afla in Belgia
Va puteti constitui parte civila daca:
- societatea dumneavoastra este o fililiala a firmei mama, deci are personalitate juridica
- sunteti o firma de sine statatoare infiintata in Romania care are ca asociat firma mama.
Faptul ca aveti factura pe bunurile respective va plaseaza in pozitia de pagubit direct, chiar daca pentru acele marfuri aveti un proces verbal de custodie . Procesul verbal de custodie probabil avea rolul de a-l asigura pe vanzator ca pana la plata bunurilor vandute acestea raman in proprietatea sa ( deci este o intelegere interna intre firme ca parteneri de afaceri).
Asadar, este vorba despre un grup mare de firme, in care suntem mai multe firme, toate avand personalitate juridica de sine statatoare. Dam bunuri in custodie de la unul la altul. Acestea se predau pe baza de proces verbal de custodie, avand atasata factura de achizitie a bunurilor. In speta noastra a fost vorba despre o factura din anul 2001, pentru unele bunuri. Societatea noastra s-a infiintat in 2006, iar tot atunci s-a facut procesul verbal de custodie cu anexa factura din 2001, proces prin care ne obligam sa avem grija de aceste bunuri ca si un bun proprietar. Avand in vedere furtul, si procesul verbal al nostru, noi, societatea din Romania, am facut plangere penala, si ne-am constituit parte civila. Cam asta ar fi situatia....acum ne intrebam daca am procedat corect si daca putem recupera prejudiciul avand in vedere ca trebuie sa dam banii mai departe la firma proprietara...
Câtă vreme vi s-a admis plângerea și a avut loc și constituirea de parte civilă în procesul penal, de ce să vă întrebați dacă ați procedat corect? În plus. cred că aveți interesul recuperării prejudiciului , în mod direct, pentru că în caz contrar firma mamă oricum vă va pretinde despăgubiri .

Alte discuții în legătură

Completare plangere penala Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Societatii la care lucrez i s-a spart un depozit si s-au furat produse. Agentul, cand a facut plangerea, la o prima vedere, a declarat ca ii ... (vezi toată discuția)
Deschidere proces recuperare prejudiciu caut avocat mevyo10 mevyo10 Am achiziționat din Anglia un Jacuzzi prin o firma de curierat din Suceava .Am plătit factura pentru acesta și transport. Am fost păcălit ca acest jacuzzi ... (vezi toată discuția)
Intrebare privind o plangere penala pentru lovire si alte violente, distrugere. Gabriel77 Gabriel77 Pe scurt pentru a fi explicit in fata sediului firmei unde sunt asociat, asociatul meu si mama acestuia a fost agresat fizic si verbal de catre o persoana ... (vezi toată discuția)