Acum o saptamana mi-au iesit actele pentru firma.Obiectul de activitate este "Comert cu ridicata a altor masini si echipamente"-cod Caen 4669.
Dupa cateva zile a venit control de la Politia locala, au cerut o factura de vanzare si mi-au spus ca facem comert cu amanuntul (pentru ca au vazut facturat acolo un burghiu, o masina de gaurit...).
Precizez ca eu lucrez numai cu persoane juridice, pe baza de contract iar plata se face la termen, in 98% din cazuri prin virament.Scopul produselor vandute catre alte persoane juridice este revanzarea sau folosirea lor in scopuri economice).Nu vand consumatorilor finali (persoane fizice).
Marfa o comand de la furnizorii in domeniu pe baza de comanda de la client-practic ce vand asta mi se livreaza.
Am citit ordonanta 99/2000 cu definitia comertului cu ridicata si cu amanuntul dar sunt destul de neclare.
In ce categorie credeti ca se incadreaza acest tip de comert si ce trebuie facut?
Vânzarea cu ridicata este revânzarea (vânzare fără transformare) bunurilor noi şi a celor folosite, către comercianţii cu amănuntul, către utilizatorii industriali, comerciali sau profesionali, ori către alţi vânzători cu ridicata ce activează ca agenţi sau brokeri în cumpărarea mărfii pentru ei, sau pentru vânzarea mărfii către alte persoane sau firme.
Dupa cum vedeti, in explicatiile date de codul caen, nu se tine cont de numarul de burghie vandute, ci de calitatea juridica a cumparatorului.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.Am inteles explicatia logica citind notele explicative din Caen.Trebuie sa vad cum rezolv problema legal pentru ca cei de la Politia locala ma tot ameninta ca fac comert combinat si imi citeaza din ordonanta 99 care spune la comertul cu ridicata ca trebuie sa cumpar in cantitati mari si sa vand in cantitati mai mici altor comercianti.
Din punctul meu de vedere legea le lasa o portita.Din pacate nu am experienta in domeniu.
In ordonanta 99 din 2000, eu am gasit numai art.80 alin.22 cu sanctiunile aferente desfasurarii activitatii de en gross si en detail in acelasi spatiu de vanzare.
Ordinul 1714 din 2005, art.7 pct.4 abroga art.3, alin.4 din ordinul 2055/1998 care scrie:
,, Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, care desfăşoară atât comerţ cu amănuntul, cat şi comerţ angro, vor organiza gestiuni distincte pentru cele doua activităţi, în spaţii comerciale separate, cu personal aferent fiecărei gestiuni, şi vor reflecta operaţiunile efectuate în conturi analitice distincte.
În funcţie de necesitaţi, aceste unităţi pot comanda facturi fiscale în alt format decât A4, respectiv A6, A5 etc., prin transmiterea de comenzi ferme la organele fiscale teritoriale sau, în cazul utilizării de formulare personalizate, la Regia Autonomă "Imprimeria Nationala", respectiv la o tipografie agreată de aceasta''
Nu lipseste din ordonanta 99/2000 articolul in care imi impune desfasurarea activitatii de vanzare en gross si en detail in spatii diferite?
Cand declarati punctul de lucru la Registrul Comertului acolo va hotarati ce fel de activitate desfasurati, en gross sau en detail. Dupa ce aveti toate autorizatiile(mediu,etc,.. mergeti la primaria de care apartineti si scoateti Autorizatia de functionare(unde va scrie si ce fel de comert practicati)
Daca va decrati comert en gross trebuie sa vindeti numai cu factura, iar incasarile cu numerar sa se efectueze cu chitanta. Nu conteaza cantitatea de produs vandut pe factura( vindeti fara sa-l conditionati pe client- ordonanta 99/2000 art.58), este interzis conditionarea valorii de facturare.