Mama mea a iesit la pensie anul acesta conform limitei de varsta. A depus la Casa de pensii dosarul de pensionare in februarie. Printre actele necesare la dosar a fost si cartea de munca. Decizia de pensionare i-a parvenit la jumatatea lui martie dar cu data de 1 ianuarie . Intrebarile mele:
- cartea de munca ramane la casa de pensii sau trebuie sa parvina pensionarului? Intreb , deoarece ea doreste o reangajare.
- desi decizia face referire la 1 ianuarie , nu a primit banii de pensie. cat dureaza pana se intra in sitemul de plati?
1. Carnetul de munca il ridica mama dvs. cand doreste de la casa de pensii, formuland o cerere in acest sens. Acum cativa ani se trimiteau prin posta, impreuna cu decizia de pensie, dar au existat cazuri cand s-au pierdut, respectiv Posta le-a primit dar le-a pierdut pe traseu.
2. In plata va fi pusa in luna aprilie. Daca urmeaza sa primeasca pensia la inceputul lunii, s-ar putea ca diferentele sa nu fie trimise decat in mai. Daca mama dvs. nu primeste diferentele de pensie nici in mai, trebuie sa se duca pana la Casa de Pensii la serviciul Plati Beneficii, sa vada ce s-a intamplat.
Va rog sa aveti in vedere si faptul ca, in prezent, platile se efectueaza in functie de fondurile BASS.
Dar eu sunt sigura ca nu vor fi probleme si ca mama dvs. va primi pensia si diferentele de pensie in luna aprilie.
am o intrebare....ca toti ceilalti, dealtfel.......din momentul cand un salariat intocmeste o cerere prin care solicita aprobarea directorului pt. dosarul de pensionare(ma intereseaza mai mult pensia anticipata, de gradul I si II), nu mai are voie sa lucreze?!(prin lege ma refer)
1. Se aplica prevederile Codului muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
″d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;" (O.U.G. nr. 65/2005)
2. Numai daca salariatul doreste, si este sigur ca i se va aproba iesirea la pensie cu data solicitata, acesta poate face cerere de incetare a contractului individual de munca.
o salariata a depus cerere de aprobare a dosarului de pensionare in iunie pe 25 a.c.(pensie anticipata). a afost aprobata de catre directorul societatii, dupa care salariata a facut demersurile la Casa de Pensii.in august mi-a adus decizia de pensionare anticipata datata cu 22 iulie.am desfacut contractul individual de munca conform art.56, lit.d.) codul muncii si am mers la ITM. acolo surpriza!!! doamna de acolo mi-a spus ca salariata nu mai trebuia sa vina la serviciu de cand a depus cererea pentru aprobare si ca este ilegal.m-a pus sa-i fac desfacerea contractului de munca cu data de 25 iunie a.c.(de cand a depus ea cererea la societate).acum am o nelamurire: art56 zice ca desfacerea se face la "DATA COMUNICARII DECIZIEI DE PENSIONARE". ma puteti ajuta cu vreo lege in care se specifica faptul ca salariatul nu mai are voie sa vina la serviciu in intervalul de cand a depus cerere de pensionare la societate si pana cand ii vine decizia de pensionare?(doamna de la ITM a zis ca la pensoianrea anticipata, pensoinarea de gradul I si II salariatul nu mai are voie sa presteze munca)
Nu ma pot pensiona ?
Speta se prezinta astfel:
sunt angajata la SRL si casa de pensii mi-a spus ca pot iesi la limita de varsta din ianuarie 2005. M-am dus ca tot omu la servici ... (vezi toată discuția)