avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nu ma pot pensiona ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nu ma pot pensiona ?

Speta se prezinta astfel:
sunt angajata la SRL si casa de pensii mi-a spus ca pot iesi la limita de varsta din ianuarie 2005. M-am dus ca tot omu la servici si am intrebat la RU ce e de facut sa-mi intocmeasca dosarul de pensie. S-au codit cateva saptamani si mi-au spus ca nu e de competenta lor, ca e treaba mea.
M-am interesat la ITM si ei mi-au solicitat o cerere, avizata de angajator si statul de plata de pe ianuarie. Am asteptat cuminte sa vina 10 februarie sa se intocmasca statul de plata si pe cand sa-l cer, vezi Doamne nu-l au. Intr-un final au zis ca fac ei dosarul de pensie saptamana viitoare.Surpriza maxima a fost ca m-am dus la ITM sa mai intreb o data ce-i cu cartea mea si mi-au spua ca a ridicat-o angajatorul din 27 ianuarie. De ce a ridicat-o, habar nu am. Putea sa o ridice fara o cerere de pensionare? In mod normal nu trebuia sa scrie ITM in carte "propus pentru pensionare" in baza unei cereri? Angajatorul zice acum ca trebuie sa faca disponibilizari si ca ma baga in concediu fara plata. E corect ? Ce statut am eu ca angajat in perioada de la depunerea dosarului pana la emiterea deciziei de pensionare?
Cui ii revine responsabilitatea de a intocmi dosarul de pensie, daca ITM tine carnetele de munca?
Am senzatia ca ma duc de nas, si asa vor trece cele 90 de zile.
Va rog sa ma ajutati daca aveti mai multe informatii
Cei de la RU nu cunosc prevederile Codului muncii, mai exact nu cunosc textul art 56 lit "d" din care rezulta ca INCETEAZA DE DREPT Contractul Individual de Munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de pensie pentru limita de varsta.

***Acum angajatorul poate sa-ti inceteze contractul de munca cf art 56 lit "d"/C muncii, urmand ca tu sa alergi singura la Casa de pensii sa-ti depui dosarul de pensie

*** Daca disponibilizeaza la somaj, nu procedeaza corect cu concediu fara plata...trebuie sa inmaneze PREAVIZ.

***Daca nu indeplineai conditiile de pensie lim varsta si angajatorul iti depunea dosarul, NU avea voie sa te dea afara pana nu primea Decizia de pensie ( cf art. 41 (6)/ Lg. 19/2000)

***Nu trebuie sa astepti o anumita data din luna pana vin ei la ITM cu statele de plata. Pensia se poate recalcula prin adaugarea ulterioara a acelei luni
Aceiasi intrebare
Ce statut am eu ca angajat de la data depunerii dosarului de pensionare si pana la emiterea deciziei de pensionare ??
Exista notiunea de " decizie de admitere a dosarului de
pensionare ?? ( art.6 ).
Poate sa se desfaca contractul de munca daca nu ai
primit inca decizia de pensionare???
Multumesc.......M.N
Depinde ce pensie ati solicitat.
***Daca este limita varsta trebuia sa va inceteze contractul de munca la data indeplinirii varstei daca nu aveati acordul sa continuati activitatea
Conf art. 41 alin. (5)/Lg 19/2000:
" Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului."

***Daca este pensie anticipata sau anticipata partial, angajatorul nu are voie sa va desfaca contractul de munca pana nu primeste decizia de pensie
Conf art 41 alin (6)/Lg 19/2000:
"In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare / probleme angajatori emiliaa emiliaa primesc la ITM decizia de pensionare fara cererea angajatului? (vezi toată discuția)
Incetare contract pensionare anticipata Vioreld Vioreld buna ziua. imi puteti spune cu ce articol inceteaza un c.i.m. in acest caz? (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare la firma privata Dana Flondor Dana Flondor In cazul unui angajat care a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou ... (vezi toată discuția)