avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare / probleme angajatori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare / probleme angajatori

primesc la ITM decizia de pensionare fara cererea angajatului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:19, 12 Iulie 2010
Nu se intelege din post , ce informatie doriti , ce calitate aveti dvs. ?

Daca un angajat indeplineste conditiile de pensionare( varsta standard si stagiu minim de cotizare) insa nu vrea sa faca cerere de pensionare, cum poate angajatorul sa-l propuna pentru pensionare?
Ii fac decizie de pensionare si ii inchid carnetul de munca cf. art.56 (d)?
Imi primeste la ITM decizia de incetare cu art. 56(d)?
1. Conform art.56, lit.d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat de Legea 49/2010, CIM existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
2. Nu spune nimic despre cererea sau acordul salariatului.
3. Angajatorul va emite decizia de incetare a CIM cu art.56d din Codul muncii iar ITM va primi aceasta decizie.
4. Dupa aceea inmanati salariatului carnetul de munca, inchis de ITM, si daca acesta doreste sa faca cerere de pensionare la Casa de Pensii sau nu, asta este problema lui (daca ii convine sa stea fara nici un venit).
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc pentru ajutor.
Asa cum a precizat si tudor valeriu , se constata incetarea de drept a CIM a angajatului conform art. 56 lit. "d" , emitandu-se o decizie in acest sens in termen de 5 zile lucratoarea de la indeplinirea conditiilor , decizie ce se comunica angajatului in termen de 5 zile lucratoare de la emitere (nefiind necesara vreo solicitare in acest sens din partea angajatului vizat) . Cartea de munca se va completa corespunzator .

Alte discuții în legătură

Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Modificari prin legea 49 din 2010 geoanca31 geoanca31 1)cum inceteaza CIM al unui salariat pensionat pt. invaliditate, respectiv pensie anticipata?cu ce art. din codul muncii? (vezi toată discuția)