avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii?
Cum inceteaza CIM in cazul pensiei anticipate partial/pensiei anticipate?
Textul pana la aparitia legii 49/2010:
" Contractul individual de munca inceteaza de drept:
.........................................................................................................
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii"

Dupa aparitia legii 49/2010, art.56 litera d) din Codul muncii este:
"Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
............................................................................................
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 08:37, 9 Aprilie 2010
1. Ca mai mereu, legiuitorul nostru face treaba numai pe jumatate.
2. S-a dorit sa se educa numarul de salariati prin incetarea CIM celor pensionabili pentru limita de varsta dar s-a uitat de cei pensionati anticipat sau pentru incapacitate de munca.
3. Eu incetez CIM tot in baza art.56d din Codul muncii, considerand ca varsta de pensionare anticipata sau medicala este varsta standard.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Intr-adevar , legiuitorul a vrut sa face oarecare economii .Prevederile Legii 49/2010 se interpreteaza astfel :
-pentru pensia la limita de varsta acum se poate inceta cim imediat ce a implinit varsta si stagiul standard de cotizare ( nu se mai asteapta pana la primirea deciziei de pensionare) . Cu acordul angajatorului insa pensionarul la limita de varsta poate continua activitatea in baza aceluiasi contract de munca (cumul cu pensia) pana cand angajatorul are nevoie de el, apoi poate sa-i inceteze cim .
-pentru pensia anticipata,anticipata partiala sau pentru incapacitate temporara de munca, cim inceteaza de la data indeplinirii conditiilor( sau mai bine zis va primi pensia de la data incetarii cim., aceasta categarie nu poate primi si pensie si salariu .) De ex. daca s-a trmis un dosar prin care s-a cerut pensionare anticipata de la data de 1.04.2010 si eu, ca societate, comunic ca salariatului respectiv i-am incetat cim cu data de 15.04.2010 , el va primi pensie incepand cu data de 15.04.2010 si nu cu 1.04.2010) .
Cunosc contextul legii 49/2010 - facilitate pentru angajator de a "scapa" pe cei care indeplinesc conditiile pentru pensia de limita de varsta.

Cum sa cred ca legiuitorul uita pensia anticipata si anticipata partial sau ca face economie.... cand modificarea lui consta in renuntarea la cele doua expresii din art. citat. Atentie este singura modificare adusa codului muncii prin aceasta lege 49. daca uita ceva n-o mai facea, si daca totul ar fi ramas la fel de ce-am mai facut modificarea?

Am intrebat de rationamentul modificarii acestui art., pentru ca ma intereseaza atunci cand se face incetarea CIM in cazul pensiei anticipate sau anticipate partial care este art. din codul muncii in baza caruia inceteaza? Eu consider ca nu mai poate fi vorba de art.56. lit.d.. Oare ce art. trec acum angajatorii?
Ramane tot 56 (d) pentru ca se considera ca atunci a indeplinit cumulativ cele doua conditii .
Eu voi inceta CIM-ul salariatului care se pensioneaza anticipat atunci cand va aduce decizia de pensionare.
Oricum pe decizia de pensionare anticipata scrie ca pensia este data in plata la data cu care se face dovada ca au incetat raporturile de munca.

Procedez asa din 2 motive:
- decizia de pensionare vine destul de tarziu (cam 3 luni) timp in care salariatul trebuie sa manince si el ceva'
- se poate intampla ca la pensii sa se considere ca salariatul nu indeplineste conditiile de pensionare anticipata. Daca eu l-am dat afara inainte el ramane si fara pensie si fara loc de munca.

Asa ca atunci cand vine cu decizia de pensionare anticipata ii inchei CIM cu art. 56 lit d) (consider ca se dovedeste ca indeplineste conditiile ptr pensionare anticipata abia cand se emite decizia). Iar plata pensiei intra de la data cu care ii inchid CIM.

Alte discuții în legătură

Incetare c.i.m. la pensia anticipata Raptor_40 Raptor_40 Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)