avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare C.I.M. la pensia anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare C.I.M. la pensia anticipata

Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru limita de varsta, cat si la pensia anticipata), dar "a disparut" momentul incetarii C.I.M., prin modificarea art. 56, lit. d) din Codul Muncii.
Concret, un angajat si-a depus dosarul la Casa de Pensii, iar in data de 15.04.2010 implineste 60 ani. Sunt convins ca nu va primi decizia de pensionare pana atunci. Cand ii va inceta C.I.M. si in ce baza?
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare
top dan a scris:

Contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare


S-a modificat aceasta reglementare .. art.56 lit.d C.mun. are un nou continut, si anume :
"Art. 56 Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
................................................................................................
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;".

Inteleg ca este vorba de o pensionare anticipata.
La emiterea decizie de pensionare de catre Casa de pensii pe decizie este trecut ca pensia va fi pusa in plata cand solicitantul va depune la Casa de pensii dovada ca a incetat raporturile de munca.
Parerea mea este ca il puteti mentine in activitate pana la prezentarea deciziei de pensionare.
De altfel, modificarea art. 83 (3) din Legea 19 chiar prevede ca plata se face de la momentul in care a incetat raportul de munca.
Eu am intalnit o altfel de situatie.O angajata a primit decizia de pensionare anticipata si a anuntat conducerea.Acum, directorul este obligat de lege sa ii inceteze c.i.m-ul acestei doamne, avand in vedere ca deja a primit decizia de pensionare?Sau poate sa o retina cat doreste in activitate?Este obligat sa-i inceteze CIM-ul si daca vrea sa o mai tina ii face alt contract, sau poate sa o tina cu acelasi contract cat doreste?Oricum pe decizie este o stampila in care scrie ca drepturile banesti ii parvin ,in clipa in care se face dovada incetarii contractului de munca.
Patronul poate sa o mentina in activitate. Plata pensiei se suspenda pana cand va face dovada ca a incetat raporturile de munca.
Oricum, fiind vorba de pensie anticipata, salariatul nu are voie sa cumuleze pensia cu salariul.

Alte discuții în legătură

Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca meri402003@yahoo.com meri402003@yahoo.com in cazul pensiei de invaliditate care este temeiul legal de incetare a contractului individual de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)