avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul salariu pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul salariu pensie

Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 9 Mai 2012
1. Conform Codului muncii (art.56(1), lit.d), contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept la data la care salariatul indeplineste cumulativ conditia de varsta standard si stagiu minim de cotizare.

2. Asadar angajatorul emite decizia de incetare a CIM si apoi daca partile pica de acord incheie un alt CIM cu aceeasi data cu care a incetat celalalt.
Depinde de sectorul in care doriti sa lucrati ... insa nu este posibila fara incetarea c.i.m. si incheierea altuia nou ...

art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
........
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
.....

Legea nr.188/1991, Art. 98. - (1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
......
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
.....

In ambele situatiie, incetarea c.i.m. sau a raportului de serviciu opereaza in virtutea legii ...

p.s.
lit.d are un alt continut : ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m. la pensia anticipata Raptor_40 Raptor_40 Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)