avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii?
Cum inceteaza CIM in cazul pensiei anticipate partial/pensiei anticipate?
Textul pana la aparitia legii 49/2010:
" Contractul individual de munca inceteaza de drept:
.........................................................................................................
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii"

Dupa aparitia legii 49/2010, art.56 litera d) din Codul muncii este:
"Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
............................................................................................
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 08:37, 9 Aprilie 2010
Greu, tare greu...N-am intrebat cand fac incetarea ci cu ce art. din codul muncii? d.p.d.v. legal va contraziceti, daca ii faceti incetarea cu 56 lit.d in forma actuala:
la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;" nu avantajati persoana si nici nu se incadreaza, pentru ca este vb. de varsta standard diminuata pe care legiuitorul tocmai a exclus-o.

Normal ca CIM inceteaza cand omul vine cu decizia de pensionare anticipata/a. partial, iar baza legala din decizie nu-l intereseaza pt. ca plata pensie se face dupa prezentarea dovezii incetarii CIM la casa de pensii.
Eu am deschis acest subiect pt. ca m-am lovit de incuiati de la ITM si casa de pensii care desi n-au argumente juridice cu nonsalanta spun: nu se aplica Legea 49. De paraca ar fi pe alta lume. Problema e ca de suferit are viitorul pensionar care alearga dupa hartii pe care angajatorul cu toata stradania tot nu reuseste sa le faca pe placul lor.

Juridic, cred ca cea mai buna incadrare este incetarea CIM in conditiile art.55 litera b) din Codul muncii.AU acceptat-o si ITM si Casa de pensii, dar cu comentarii si pierdere de timp pentru explicatii. Juristii lor probabil erau in somaj tehnic....
1. Atunci incetati CIM cu art.55b. Nu vad unde ar fi problema, atat pentru ITM cat si pentru Casa de Pensii.
2. Nu are importanta cum ii inceteaza CIM ci data la care a incetat, pentru a putea primi pensia.
3. Eu deja am auzit ca se asteapta norme de aplicare a Legii 49/2010.
Asa am si facut doar ca nu pot sa-mi insotesc permanent colegii la ITM sau casa de pensii ca sa argumentez decizia si nici nu mi se pare corect cat vreme este o incadrare legala. Este trist ca nu emitem documentele cum prevad legile bune, rele astea sunt, ci cum vor unii si totdeauna aspectul apare in detrimentul celor care nu merita asta.

Legea 49/2010 este din 29 martie, astept cu nerabdare si alti subiecti care sa sparga zidul ITM cu decizii de incetare CIM in cazul Atentie: pensiei anticipate partial sau pensiei anticipate.

multumesc!
Incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun.nu are nicio tangenta cu pensionarea ... art.56 lit.d C.mun.- modificat prin Legea nr.49/2010 - nu face nicio distinctie in ceea ce priveste incetarea de drept a c.i.m. in conditiile indeplinirii conditiilor de pensionare referitoare la tipurile de pensii (se refera numai la varsta standard si stagiul minim de cotizare)..... iar acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus).
Ieri am inchis o carte de munca cu art. 56 lit d) pentru pensonare anticipata la data la care mi-a fost comunicata decizia de pensionare.

Am primit viza ITM pe ea si pe decizia de incetare fara nici o problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare c.i.m. la pensia anticipata Raptor_40 Raptor_40 Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)