avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai pot beneficia de concediu crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai pot beneficia de concediu crestere copil?

buna ziua,
am o nelamurire legata de cic,mai exact eu am nascut in 15iulie 2012.am lucrat pana in data de 02.04.2012,in luna aprilie nefigurand cu vreo zi lucarta dar am incasat de la fostul angajator contravaloarea zilelor de concediu de odihna neefectuate .in data de 15.05.2012 am intrat in concediu prenatal.imi puteti spune va rog daca suma pe care am incasat-o in luna aprilie ma poate ajuta sa beneficiez de indemnizatie sau trebuia sa am zile lucratee?
multumesc
Cel mai recent răspuns: janina1001 , utilizator 19:09, 23 Septembrie 2013
1. Puteti benficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) deoarece baza de calcul este formata din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.

2. Indemnizatia se va calcula fara luna aprilie in care nu ati avut salariu.

3. Dar din 2012 si pana acum nu ati luat concediu de maternitate?
buna ziua,
am luat concediul prenatal dar nu si indemnizatia de crestere copil.abia acum am aflat ca nu e obligatoriu sa aizile lucrate intr-o luna ci trebuie sa am venit impozabil.asadar sa inteleg ca m-as incadra si pentru indemnizatia de crestere copil?
multumesc
1. In mesajul initial pomeniti de concediul de maternitate, nu de concediul crestere copil (CCC).

2. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Daca ati nascut in iulie 2012 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt august 2011 - iulie 2012.

4. Daca ati incetat raporturile de munca pe data de 02.04.2012 aveti macar o zi din aprilie sub contract individual de munca, chiar daca ziua de 01.04.2012 a picat intr-o zi de duminica si nu aveti venituri.

5. Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC pana ce copilul va implini 2 ani deoarece sunt permise si fractiunile de luna, in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

6. Despre suma incasata in aprilie 2012 puteti intreba, pe e-mail, la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc din tot sufletul pentru promptitudine,cei de la fostul loc de munca mi-au spus ca in aprilie nu figurez cu zile lucrate ,dar ca am inregistrat un venit de cca 300lei .
asadar ma incadrez si in aceste conditii?
multumesc
1. Acel venit care reprezinta compensarea in bani a concediului de odihna cuvenit si neefectuat la data incetarii raporturilor de munca este un venit egal cu venitul din salarii dar fiind pentru o perioada anterioara v-am recomandat sa adresati intrebarea la ASJPIS.

2. - In aprilie nu figurati cu zile lucrate dar ati incetat raporturile de munca pe 2 aprilie deci pe 1 aprilie (duminica) ati fost salariata si nu ati lucrat in acea zi pentru ca era duminica.
- De aceea eu zic ca puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC si fara a se tine cont de cei 300 lei.

Alte discuții în legătură

Dreptul la indemnizatia de cresterea copilului denyy10 denyy10 Buna ziua,cumnata mea intampina o problema si anume,lucreaza incepand cu februarie 2012,in iunie a ramas insarcinata si si-a schimbat locul de munca incepand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil lfodor lfodor Buna ziua as dori sa stiu daca pot sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului.Am lucrat din 24 ianuarie 2012 pana in 23 aprilie 2012 la o societate ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mihaela2013-08 mihaela2013-08 buna ziua! va rog mult sa ma ajutati si pe mine intr-o problema sunt salariata unei societati cu contract de munca din 2009.in luna martie si aprilie a ... (vezi toată discuția)