avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la Indemnizatia de cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la Indemnizatia de cresterea copilului

Buna ziua,cumnata mea intampina o problema si anume,lucreaza incepand cu februarie 2012,in iunie a ramas insarcinata si si-a schimbat locul de munca incepand cu 26 iunie a inceput serviciu la noul loc de munca dupa 2 saptamani au concediat-o ,incepand cu 1 august sa angajat din nou,de unde a si intrar in prenatal si postnatal,acum surpriza contractul de munca i l-a inchis cu data de 2 iulie,asa ca a fost intoarsa cu dosarul si nu va beneficia de Indemnizatie...se mai poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:03, 22 Mai 2013
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) nu are venituri salariale sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.) nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Daca a nascut in martie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2012 - martie 2013.

3. In cele 12 luni sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


4. - Din ce spuneti dvs. inteleg ca in luna iulie 2012 nu a avut nici un fel de venit din salariu.
- Daca i-a incetat contractul individual de munca (CIM) pe 2 iulie inseamna ca are o zi de CIM pe 1 iulie deci luna iulie este luata in calculul celor 12 luni pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

@ denyy10

Data de 01.07.2012 a picat duminica si s-a considerat ca in luna iulie 2012 nu a realizat venituri supuse impozitului pe venit . Duminica fiind o zi nelucratoare.

Se mai poate face ceva , dar sub anumite riscuri ale angajatorului de atunci sau a altuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai pot beneficia de concediu crestere copil? janina1001 janina1001 buna ziua, am o nelamurire legata de cic,mai exact eu am nascut in 15iulie 2012.am lucrat pana in data de 02.04.2012,in luna aprilie nefigurand cu vreo zi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cornel selaru cornel selaru Am fost angajata pe data de 14 iulie 2012,pe data de 11 martie 2013 am luat concediu prenatal ,iar pe data de 1 iunie am nascut! BENEFICIEZ DE INDENMIZATIE? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu ingrijire copil pt 2 ani? Cris7a Cris7a Va rog sa-mi spuneti daca pot benefica de concdi ingrijire copil pana la 2 ani daca in ultimele 12 luni , am o luna de concediu fara plata ? din cate am ... (vezi toată discuția)