avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... scrisiare recomandata fara confirmare de primire
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

scrisiare recomandata fara confirmare de primire

Am trimis o factura in val. de 150 mil.lei prin scrisoare recomandata simpla, fara sa cer dovada de primire. Debitorul sustine ca nu a primit factura si refuza plata. Am depus la posta o cerere de verificare a primirii scrisorii recomandate, dar posta imi va da un raspuns in termen de 30 zile.
Intrebarea mea este daca raspunsul pozitiv al postei este act doveditor in instanta ca debitorul a intrat in posesia facturii dar refuza plata. Este nevoie de o semnatura oficiala de primire,adica a unui organ de conducere a societatii debitoare? sau poate sa semneze si portarul,de exemplu?
Singura mea dovada ca am trimis acea factura este recipisa scrisorii recomandate.
Ce solutii am? sunt totusi niste bani pe care nu-mi permit sa-i pierd.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:21, 12 Mai 2005
Fiind din Tulcea am sa-ti raspund.
Poate gasesc si eu o cazare de doua zile in delta .
Fa o chemare la conciliere sa vezi ce raspuns primest.
In cazul in care primesti un raspuns favorabil, formulezi o actiune pe O.G. 5, dar inainte posteaza ce ai de gand sa faci, ca sa nu perzi
Glumeam Referitore la cazare.
Daca intampeni greuteti poti sa ma contactezi pe mail.
eu cred ca nu ar trebui sa pierzi timpul si sa stornezi factura pe care debitorul sustine ca nu a primit-o, sa emiti alta si sa o trimiti de data asta prioripost, cu confirmare de primire. Sau, daca cei de la contabilitate de la tine nu vor fi de acord sa storneze facuta, fa o copie dupa exemplarul vostru, da-i un 'conform cu originalul" si trimite-o pe asta. Daca faci somatie, te apuca octombrie (ca acusica vine vacanta judecatoreasca). Asa, poti sa o rezolvi intr-o sapatamana. Si. as sugera ca de data asta sa le trimiti si o scrisorica, in care sa le explici frumos ca sunteti obligati sa faceti asta datorita relei-credinte dovedite etc
De stornat nu cred ca merge,ca-i corect intocmita.Doar sa fac copie conforma cu originalul si sa incerc asa. Dar cum respectivul debitor este de rea-credinta (am mai avut probleme cu el), nu s-ar putea lega de faptul ca factura este copie si nu original? Cred ca tot la somatie voi ajunge in final.
Multumesc frumos pentru sfaturi.:)
vEZI CA NU CUMVA SA SE ASCUNDA CEVA IN CONTRACTUL LOR, DACA AI INCHEIAT ASA CEVA, CA TE POTI TREZI CA DE FAPT ADRESA SA FIE UNA FICTIVA, SI SA FIE VORBA DE O TEAPA, SI AI SA TE JUDECI CU CERUL. CE REPREZINTA FACTURA SI CUM TE AI TRIMISO PRIN POSTA CAIND SUNT ATITTEA CAI-FAX, POSTA RAPIDA O TIMITEIA AVEAI CONFIRMAREA LOR. iAR CU POSTA ROMANA NU BAG MINA IN FOC DA CHIAR SA INTIMPLA CA NU AJUNG.
CIT DESPRE DEMERSURI, VEZI DACA ADRESA LOR ESTE CORECTA, IAR DACA II SUNI DE PE MOBIL DIFICIL TARE SAU FIX SI APARE CASA PARTICULARA SA NU TE MIRE CA E VORBA DE O TEAPA SI GREU ITI POTI RECUPERA BANII. aSA CA MAI MULT VA INTAI INVESTIGATII SI VEZI CE AFLI DE FIRMA ,DUPA ACIEA MERGI DUPA BANII.
In mod normal o factura daca nu se inmaneaza direct , cu semnatura de primire, se trimite prin posta cu confirmare de primire, pentru a se putea face dovada ca a fost inaintata.
Chestia cu factura trimisa in copie conforma cu originalul, nu stiu daca merge. Intreaba contabilul daca se deconteaza.
Daca da trimite-o cu confirmare de primire.
Daca nu vezi cum faci sa stornezi factura si sa intocmesti alta pe care sa o trimiti cu confirmare de primire.
Poti face si chemarea la conciliere si daca invoca faptul ca recunoaste debitul dar nu poate plati fiindca nu a primit factura, deschizi o actiune pe OG 5, prin care instanta sa constate existenta debitului si sa-l oblige la plata acestuia.

Alte discuții în legătură

Conciliere directa raluflory raluflory :-/am nevoie de un model orientativ de conciliere directa.eu, ca si creditor trebuie sa convoc debitorul, mai inainte de chemarea in justitie, la o conciliere ... (vezi toată discuția)
Expertize judiciare elena13 elena13 Ce trebuie facut daca o confirmare de primire trimisa catre o parte citata de expertul contabil (in persoana mea) s-a ratacit.Ori mi-a fost sustrasa din posta ... (vezi toată discuția)
Termenul din 720/1 c.proc.civ. ContSters137516 ContSters137516 Buna ziua! Am o mare nelamurire cu acest articol si as dori sa-mi impartasiti din experienta dvs., ca teoretic am inteles, dar practic..... 1. Chem ... (vezi toată discuția)