avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... termenul din 720/1 c.proc.civ.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

termenul din 720/1 c.proc.civ.

Buna ziua!
Am o mare nelamurire cu acest articol si as dori sa-mi impartasiti din experienta dvs., ca teoretic am inteles, dar practic.....
1. Chem debitorii la conciliere prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Debitorul tb sa aiba 15 zile DE LA PRIMIRE !! AICI E PROBLEMA MEA!!! Deci, numar cam 20 de zile, zic, ca doar o sa ajunga (am trimis la 3 km distanta) si ma trezesc ca primesc confirmarea dupa 7 zile intr-un caz si 8 zile in cel de-al doilea caz. Ati patit in practica asa ceva, cum faceti in astfel de situatii, sa pun un termen de conciliere de 30 zile ca posta duce corespondenta cand are chef?? cum faceti dvs., astept sfaturi din experienta.
2. Credeti ca ar fi mai bine sa refac procedura (desi timpul ma preseaza), caci am dat peste o judecatoare care, la al 7-lea termen mi-a "trantit" dosarul DIN OFICIU ca nu e in regula procedura concilierii. (desi ii depusesem practica de la iccj in care se arata ca numai debitorul poate invoca exceptia si in plus trebuie sa dovedeasca o vatamare rezultata din neindeplinirea procedurii concilierii...)?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters137516 , utilizator 10:47, 27 Octombrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Daca s-a trimis prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pe acel formular se semneaza de primire , se trece data imanarii si se aplica si stampila postei. Deci, in principiu ar trebui sa fie usor de calculat "data primirii". Faptul ca restituirea conformarii se face mai tirziu ( circuitul corespondentei), nu are relevanta, in opinia mea.
Da, am semnaturile de primire ale debitorilor. Nu m-am exprimat suficient de clar, recunosc, iritarea mea provenea din faptul (pe care am omis sa il mentionez) ca "la dus" scrisoarea mea cu confirmare de primire a facut 6/7 zile, iar "la intors", catre mine, a ajuns de pe o zi pe alta, asa cum rezulta de pe stampilele postei. Asadar, nu ma deranjeaza cat de tarziu mi se intoarce confirmarea, ci cat de tarziu ajunge la destinatar. Si e interesant cum scrisori depuse la posta in aceeasi zi, cu aceeasi ocazie si adresate unor debitori de la aceeasi adresa, acelasi bloc, dar apartamente diferite, pleaca din oficiul postal in zile diferite si ajung, cum spuneam, cand are posta chef.
Ce a avut in cap legiuitorul cand a stabilit astfel acest termen, avand in vedere ca in celelalte cazuri se ia in considerare data prezentarii la oficul postal, nu data primirii de catre destinatar...?
In practica mi s-a acceptat formularea din convocarea la conciliere "va invit la conciliere in termen de 15 zile de la primirea convocarii"; astfel se acopera viciile de procedura si nu se poate invoca nerespectarea termenului (mai ales ca acesta este usor de stabilit in cazurile in care se trimite prin posta cu confirmare de primire)
M-am linistit in aceasta privinta, legea 202/2010 modifica art. 109 din cpc astfel: "Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisiare recomandata fara confirmare de primire livs livs Am trimis o factura in val. de 150 mil.lei prin scrisoare recomandata simpla, fara sa cer dovada de primire. Debitorul sustine ca nu a primit factura si refuza ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila anjinsan anjinsan Buna Ziua, Considerati ca un plic, pe care posta a pus mentiunea \"lipsa destinatar. Avizat...\", iar acel plic a fost returnat expeditorului, fara sa fi ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare silita - tardivitate Lucian_bz Lucian_bz O sa incerc sa sintetizez pe cat posibil: - contract credit din 2007; - incuviintarea executarii silite de catre instanta in luna a 6-a 2014; - luna a ... (vezi toată discuția)