Buna ziua
Am cateva nelamuriri legate de CO-ul meu neuzat si va rog sa ma ajutati:
Incepand cu 01.02 2012- pana la 31.07. 2013 am fost in concediu medical, in urma depistarii unui cancer.
Incepand cu data de 01.08.2013, eu am cerut pensionarea in gradul III, si deci m-am intors la servici cu 1/2 de norma (lucrez in fiecare zi 4 ore).
Mentionez ca pentru perioada in care am fost in concediu medical, am ramas cu CO neuzat.
Dupa intoarcerea mea la seviciu,mi s-a comunicat ca trebuie sa-mi consum CO incepand cu cel corespunzator anului 2012, perioada in care eu am fost angajata cu norma intreaga. (corespunzator perioadei 01.02.2013-31.07.2013 in care am fost in concediu de boala)
Acum ptr.zilele de CO sunt platita corespunzator unei 1/2 de norma, inclusiv ptr.CO corespunzator 01.02.2012-31.07.2013.
Este corect acest lucru?
Deasemenea intreb daca sunt obligata sa uzez in fapt CO pentru 2012 (platita corespunzator unei 1/2 de norma) sau am dreptul de a mi se plati, corespunzator unei norma intregi, fara sa-l uzez in fapt?
Va multumesc
Nu puteti renunta la efectuarea in natura a CO, decat la incetarea CIM, cand legea permite compensarea in bani.
Indemnizatia de CO se calculeaza ca media a veniturilor din cele 3 luni anterioare plecarii in CO, astfel ca nu conteaza norma de lucru. Cum dvs. ati fost in medical in cele 3 luni, indemnizatia se calculeaza cu salariul actual, corespunzator numarului de zile de CO efectuate.
Chiar daca aveti 1/2 norma, veti efectua CO cate zile aveti prevazute in CIM (minim 20 de zile).
Codul muncii:
ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
1. Potrivit dispozitiilor art.150 C.mun., indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale (se vor lua în calcul salariul de bază, sporurile de indemnizaţie cu caracter permanent) din ultimele trei luni anterioare lunii în care se acordă concediul. Această indemnizaţie nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporurile şi indemnizaţiile cu caracter permanent din luna în care e efectuat concediul.
Aşadar, tocmai am definit cele două modalităţi de calcul a concediului de odihnă:
- raportat la drepturile salariale din ultimele trei luni (anterioare lunii pentru care se face calculul);
- raportat la luna în curs (pentru care se face calculul).
Prin urmare, daca va luati CO incepand cu data de 01.10.2013 , indemnizatia se va calcula in functie de salariile avute in perioada iulie0august-septembrie.
2. Art.146 alin3 C.mun. dispune ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Asadar, angajatorul are obligatia , iar dvs aveti dreptul sa va luati CO aferent anului 2012 pana la 31.12.2013.
3. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, conform art.146 alin. (4) din Codul muncii.
Va multumesc frumos de lamuriri.
As dori sa va mai intreb: deci eu inteleg ca pana la sfarsitul anului 2013, eu trebuie sa uzez tot CO-ul si cel aferent anului 2012 si cel aferent anului 2013?
Va multumesc
Este obligatoriu sa efectuati tot CO aferent 2012 pana la sfarsitul anului 2013.
Concediul pentru 2013 il puteti efectua fie in 2013, fie pana la sfarsitul anului 2014 si tot asa.