avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte de bloc

De curand sotul meu a fost ales presedinte de bloc.Doreste sa stie ce obligatii si indatoriri are ca presedinte a unei Asociatii de Locatari.
Multumesc.
Sincer, trebuia sa isi puna problema apriori. Cititi Legea 230/2007 si Hotararea 1588/2007.
Succes!


Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund, personal sau solidar, dupa caz, în fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia în derularea contractelor angajate de aceasta si îsi asuma obligatii în numele acesteia

.. si multe altele!
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Conform norme in vigoare reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia
Calitatea de presedinte de asociatie obliga la responsabilitati atat fata de asociatia de proprietari si de membrii acesteia cat si fata de terti cu care asociatia de proprietari detine relatii/raporturi
Norma in vigoare prevede
L nr 230/2007 ART. 31
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea
contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de
proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie
împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în
procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a
proprietarilor.
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea
hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de
asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, în funcţie de
situaţie, poate propune comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri
împotriva celor care nu respectă regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile
asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale şi statutare.
Pagina 7LEGE (A) 230 06/07/2007 C.T.C.E. P. Neamt - LEGIS
ART. 32
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi
remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a
proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv,
inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după
caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate
proprietarilor în mod deliberat.


In realitate responsabilitatea functiei de presedinte de asociatie este mare,se bazeaza pe respectarea si aplicarea unitara a normelor in vigoare,obliga la un efort substantial,interes si daruire ,profesionalism,intelepciune si toleranta pentru a putea solutiona problemele curente de la nivelul asociatiei de proprietari si in special a membrilor proprietari-care se diferentiaza prin varste ,interese proprii,simpatii si antipati,nivel de acceptare a obligatiilor ce revin traiului in comun,grad de civilizatie
Pentru ca sotul dvs sa poata face fata u brio responsabilitatii de presedinte trebuie sa stapaneasca Legea nr 230/2007 actualizata si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007 pe care le gasiti la rubrica "Documente utile"
Problemele curente cu care se confrunta reprezentantii asociatiilor de proprietari sunt variate si pentru simpla informare este suficient ca sotil dvs sa parcurga atent subiectele din acesta sectiune
@simina_28
Sunt presedinte de bloc de ceva vreme, n-am stiut in ce ma bag dar cu timpul am invatat ce am de facut si am ajuns sa fiu apreciata pentru munca depusa, deloc usoara....elementar intro astfel de functie este sa vrei sa faci ce trebuie, sa respecti legea si sa ramai vertical in timp ce grupul de carcotasi care exista in fiecare imobil incearca sa-ti faca viata grea.

Foarte important este ca membrii comitetului executiv sa fie dispusi sa participe la activitatea de conducere, la luarea deciziilor, presedintele poate lua hotarari legale dar nu o poate face de unul singur de fiecare data. Un bun administrator, de incredere, este o mana cereasca pentru ca practic, in calitate de presedinte, prin semnatura pusa pe documentele intocmite de acesta, avizezi legalitatea lor, deci iti asumi o mare raspundere.

Legile si regulamentele se invata pas cu pas, intocmirea rapoartelor, informarea proprietarilor, sunt practici care nu sunt descrise in legislatie. Eu am fost ajutata foarte mult de cenzorul care verifica lunar toate documentele inainte de a-si aplica parafa pe listele de plata, profesionalismul acestuia fiind pentru mine o garantie ca administrarea este facuta ca la carte si ceea ce chiar eu greseam uneori era imediat subliniat cu rosu si refacut sau imbunatatit de la o luna la alta.
Teoretic, aici am invatat sa fiu presedinte, cu practica a fost mai greu dar teoria corect aplicata a dat rezultate foarte bune. Reveniti oricand pe acest forum, veti gasi raspunsuri si la intrebarile pe care nu vi le puneti deocamdata.
:luck:
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere asociatie de proprietari ContSters402806 ContSters402806 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind eligibilitatea persoanelor care pot fi alesi in comitetul executiv/presedinte al asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Ce atributii are un presesdinte de bloc? OLLIVIETTE2000 OLLIVIETTE2000 Buna seara,mi s-a propus sa fiu \"presedinta\"unei asociatii de locatari,nu stiu ce atributii ar trebui sa am,daca ma puteti ajuta,va multumesc frumos.O seara ... (vezi toată discuția)
Buna seara - fișele posturilor Cristescu Laura Cristescu Laura Imi puteti spune va rog, ce atributii are femeia de serviciu la o scara de bloc? Dar administratorul, presedintele, gospodarul si comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)