avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bani incasati prin inscrieri false in acte
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bani incasati prin inscrieri false in acte

cazul unui cadru militar care timp 6 ani a facut contract de inchiriere pentru un apartament. In Contractul inregistrat la finante chiria era stipulata la valoarea de 800 ron.
Dar el si familia lui stateau de fapt la socrii in casa si nicidecum in acel apartament "inchiriat", care era al unor prieteni.
Lunar unitatea ii platea acestui cadru militar valoarea chiriei din contract.

Cineva s-a decis sa dea in vileag la comandantul unitatii ceea ce a facut acesta timp de 6 ani de zile (2006-2012) . Mai poate fi sanctionat sau s-a prescris aceasta fapta?
Care ar fi pedeapsa pentru aceasta fapta?
Cel mai recent răspuns: barrow , utilizator 14:24, 24 Septembrie 2013
Fapta nu s-a prescris. La prima vedere pare a fi:

Inselaciunea

Art. 215. - Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.
Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.
Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Deci fapta desi e savarsita pe parcursul anilor 2006-2012 mai poate fi judecata.
Mai exista o intrebare:
cand respectivul militar a incheiat contractual, l-a incheiat cu stirea proprietarului imobilului, mentionand ca acesta nu v-a fi tras la raspundere pentru ceea ce face el.
Pe contract sunt semnaturile celor doi: proprietar si chirias.
Daca se ajunge in instanta, proprietarul apartamentului va fi bagat ca partas la fapta acestuia?

vreau un raspuns cat mai cla.
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)