Va rog daca ma puteti ajuta cu un Model actiune instanta pensie intretinere dupa indeplinirea varstei de 18 ani. Parintii mei sunt divortati din anul 2004 iar pana la indeplinirea varstei de 18 ani tatal meu a fost obligat la plata unei pensii de 50 lei, pensie pe care nu a platit-o niciodata. Problema este ca acum am intrat la scoala postliceala sanitara, trebuieste sa fac naveta zilnic iar costurile sunt de 200 lei, mama castiga 600 lei pe luna si oricat de mult ne-am stradui nu reusesc sa facem fata cu banii. Doresc sa actionez pe tatal meu in instanta, el avand un salariu destul de consistent, dar din pacate nu doreste sa ma ajute cu absolut nimic. Chiar daca mai lucrez sezonier nu reusim sa facem fata. Va rog daca ma puteti ajuta cu modelul de chemare in judecata pentru stabilirea pensiei de intretinere avand in vedere faptul ca nu imi permit sa platesc un avocat.
Dumneavoastra, major fiind , avand deplina capacitate de exercitiu, calitate procesuala activa, in vedea sustinerii actiunii avand ca obiect stabilirea pensiei de intretinere.
Competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumnneavoastra.( legiutorul , in materie de pensie de intretinere, a instituit competenta teritoriala alternativa).
Pensia de intretinere este datorata majorului, cu titlu de exceptie, in vederea asigurarii unor conditii optime pentru studiu, atata vreme cat acesta nu obtine sume de bani, dintr-o activitate constanta, remunerata.
Asadar, dumneavoastra, in cadrul procesului, trebuie sa demonstrati faptul ca este intrunita starea de nevoie, nevoie generata de lipsa realizarii unor venituri , pe perioada derularii studiilor liceala , postliceale, sau universitare.
In acest sens , adresati-va institutiei de invatamant, pentru a va emite o adresa, care sa ateste faptul ca urmariti cursurile unei scoli postliceala.
Pensia de intretinere poate fi stabilita si printr-o suma de bani, globala , care sa asigure anumite cheltuieli.
Totodata, solicitati o adeverinta care sa ateste ca nu obtineti venituri , dintr-o activitate lucrativa.
Indicati societatea la care tatal dumneavoastra este angajat .
Pensia de intretinere va fi datorata de la data cand instanta de judecata va fi sesizata, prin cererea introductiva, pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal prevazut de Codul civil, asadar, obligatia de intretinere va fi realizata prin remiterea a 25 % din venitul net obtinut .( plafonul este modificat daca este asigurata subzistenta altor copii ).
Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, asadar, in cazul in care nu se indeplineste de buna voie obligatia de intretinere sau exista o plata partiala, va puteti adresa executorului, urmand a se popri veniturile salariale sau a fi indestulata creanta prin executare silita, mobiliara si imobiliara .( executarea silita poate fi realizata prin toate formele sale ).
Neplata , cu rea credinta, a obligatiei de intretinere reprezinta elementul constituiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art . 305 din Codul penal ( actiunea penala este pusa in miscare plangerea penala prealabila , introdusa , in mod obligatoriu , in termen de doua luni de la data cand a fost savarsita fapta ).
Cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente, pentru a nu fi anulata.
Art. 194. - Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;
c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150.
Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica.
In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
f) semnatura.
Adeverinta de la scoala am luat. Din pacate nu stiu decat denumirea societati unde lucreaza tatal meu, de veniturile acestuia numai sa ceara instanta. Ma interesa modelul de actionare in instanta pt ca stiu ca trebuieste motivata in fapt si in drept.
Din pacate nu am studii juridice si m-ar ajuta nespus de mult un model de actiune in instanta. Am cautat pe google dar nu am gasit mai nimic referitor la motivare, tot ce este este pe codul familiei.
n-ati cautat bine. incercati s-o adaptati pe asta.
[ link extern ] ...
daca nu vreti cheltuieli de judecata, taiati art 451;453 cpc, in schimb, poate vreti sa se judece in lipsa, art 411 (1).
sau o alta
Domnule Presedinte,
Subsemnatul................................. domiciliat in ............................, str............. nr......., in calitate de fiu major al paratei..........................., domiciliat in......................., str......................... nr.................. solicit chemarea in judecata si personal la interogatoriu a acesteia pentru obligarea sa plata unei
PENSII DE INTRETINERE,
in favoarea mea, in cuantum de 1/4 din veniturile realizate de aceasta.
In fapt:
Sunt fiul paratei ...............
In prezent sunt student in anul al.........lea , la Universtitatea ......../ Facultatea............. si ma aflu in continuarea studiilor, conform adeverintei nr. ..................., emisa la data de ................., de Facultate.
Solicit sa cereti pe cale oficiala veniturile realizate de mama mea pe ultimele sase luni, de la Casa Judeteana de Pensii X, cu sediul in ............., str..............., si sa o obligati pe acesta la pensia aferenta nevoilor mele.
In drept:
Imi intemeiez actiunea conform 499, 527, 528, 529 si 530 din Noul Cod Civil.
Atasez urmatoarele acte:
1.certificat de nastere
2.adeverinta de studii nr....................emisa de............
Pensie alimentara
daniel08
cind copilul impineste 18 ani pensia alimentara pe care o primea se intrerupe automat si apoi trebuie sa dea el in judecata parintele sa ii mai plateasca ... (vezi toată discuția)