Asociatiile de proprietari pot hotari o taxa pentru cei care detin caini in apartamente. Legea nu interzice acest lucru iar in unele orase s-a stabilit aceasta taxa prin Hotarare a Consiliului Local (HCL).
Cainii crescuti in apartamente genereaza cheltuieli suplimentare in cadrul asociatiei si daca vreti le dezbatem.
Dar mai important este ca prin instituirea unei taxe pe cainii din asociatiei se aduc venituri la dispozitia asociatiei. Iata ce prevede art. 24(6) din HG 1588/2007:
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari...
Daca pentru o reclama, o firma luminoasa care nu genereaza nici o cheltuiala, nu deranjeaza, nu incomodeaza pe nimeni... asociatia poate incasa lunar venituri, cu atat mai mult aceeasi asociatie poate stabili, de exemplu, o taxa de 5 lei de fiecare caine.
Cu atat mai mult este fireasca aceasta taxa cu cat este evident ca reclama nu produce cheltuieli, pe cand pentru caine se cheltuie pentru apa, energie electrica, lift, curatenie..., cainele deranjeaza vecinii, poate transmite boli...
Instituirea taxei pe caine poate duce si la limitarea numarului de caini crescuti in apartamente, pentru ca apartamentele sunt construite pentru ca in ele sa locuiasca oamenii si nu cainii. Noi avem cativa proprietari care au in apartament un caine dar si unul ce tine in casa 4 maidanezi. La acesta in casa nu poate intra administratorul sa verifice apometrul, nu a reusit sa intre nici doi inspectori de la Directia de sanatate publica chemati sa ne scape de maidanezii din acel apartament. Apartamentul este la etajul doi iar mirosul urat de caine se simte de la etajul unu pana la etajul patru.
Asa ca nu lasati cainii sa devina majoritari in bloc iar oamenii minoritari. Nu este firesc sa auzim urlete de caini la miezul noptii, sa ne stresam copilul cand deschide usa la bloc ori la lift si-i apare cainele in fata.