avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caini de companie la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caini de companie la bloc

Buna seara,
1.Exista o lege care reglementeaza vreun fel de consum la cheltuieli de intretinere, in cazul in care ai un caine de companie?
2.Ce nr.de lege are cea care obliga proprietarul unui caine sa-l declare si unde?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:18, 28 Septembrie 2013
Nu exista asemenea lege, dar adunarea generala a asociatiei de locatari poate lua hotarari in privinta aceasta,respectand art 24 din Legea nr.230/2007
Art. 24
(1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
...si ma indoiesc ca a avut loc intalnirea in care au adoptat ca trebuie trecut la intretinere, papagalul, pestisorii din acvariu, iguana, felinele si canidele....ca doar toate pot fdi animale de companie.

Oricum este un exces de zel pe care il puteti solutiona in instanta
Art. 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari sau este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Mai mult, cheltuielile asociatiei sunt clar reglementate si va sfatuiesc sa solicitati sa vi se raspunda in scris catre ce anume fond merge "taxa" pe animalul de companie, pentru ca imi este greu sa inteleg cum trec animalul la factura de apa, gunoi, etc.

Art. 47
Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.

Cainii nu sunt persoane si nu pot fi trecuti la intretinere, intrucat administratia nu poate solicita si gestiona alte fonduri decat cele stipulate in lege.

In privinta declararii cainilor este vorba de o Hotarare a CGMB (scuze dar nu stiu numarul) si intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Trebuie sa mergeti la ASPA si sa declarati cainele, urmand a primi pentru acesta un card cu serie unica care contine datele de identificare ale patrupedului cat si cele ale proprietarului.
Fireste ca inainte de aceasta trebuie sa mergeti la veterinar pentru a implanta cipul.
Numai in cazul in care nu doriti ca animalul sa fie sterilizat, va trebui sa achitati anual o taxa de 150 lei. Daca din motive medicale nu poate fi sterilizat solicitati veterinarului documentul care atesta acest lucru. De exemplu: catelusa mea are 15 ani si nu mai poate fi anesteziata pentru ca nu se mai trezeste si in plus la varsta ei este imposibil sa mai faca pui.

Asociatiile de proprietari pot hotari o taxa pentru cei care detin caini in apartamente. Legea nu interzice acest lucru iar in unele orase s-a stabilit aceasta taxa prin Hotarare a Consiliului Local (HCL).
Cainii crescuti in apartamente genereaza cheltuieli suplimentare in cadrul asociatiei si daca vreti le dezbatem.
Dar mai important este ca prin instituirea unei taxe pe cainii din asociatiei se aduc venituri la dispozitia asociatiei. Iata ce prevede art. 24(6) din HG 1588/2007:
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari...

Daca pentru o reclama, o firma luminoasa care nu genereaza nici o cheltuiala, nu deranjeaza, nu incomodeaza pe nimeni... asociatia poate incasa lunar venituri, cu atat mai mult aceeasi asociatie poate stabili, de exemplu, o taxa de 5 lei de fiecare caine.
Cu atat mai mult este fireasca aceasta taxa cu cat este evident ca reclama nu produce cheltuieli, pe cand pentru caine se cheltuie pentru apa, energie electrica, lift, curatenie..., cainele deranjeaza vecinii, poate transmite boli...

Instituirea taxei pe caine poate duce si la limitarea numarului de caini crescuti in apartamente, pentru ca apartamentele sunt construite pentru ca in ele sa locuiasca oamenii si nu cainii. Noi avem cativa proprietari care au in apartament un caine dar si unul ce tine in casa 4 maidanezi. La acesta in casa nu poate intra administratorul sa verifice apometrul, nu a reusit sa intre nici doi inspectori de la Directia de sanatate publica chemati sa ne scape de maidanezii din acel apartament. Apartamentul este la etajul doi iar mirosul urat de caine se simte de la etajul unu pana la etajul patru.

Asa ca nu lasati cainii sa devina majoritari in bloc iar oamenii minoritari. Nu este firesc sa auzim urlete de caini la miezul noptii, sa ne stresam copilul cand deschide usa la bloc ori la lift si-i apare cainele in fata.
Este pacat ca din nou suboiectul cainilor genbereaza polemici
Fiecare utilizatoprare dreptul la opinie
Nu exista norma in vigoare referitoare la consum la cheltuieli de intretinere, in cazul in care ai un caine de companie
Problema este ca se tot bate moneda pe caini modalitati la nivelul sdecolului XXI de exterminare-care atent analizate sunt neconstitutionale dar care acorda parlamentarilor satisfactia ca in scurt timp sa se faca la muzeul Antipa o sala speciala care sa aminteasca ca o data pe teritoriul national au existat dinozauri si caini
Nu exista norma in vigoare care sa prevada imperios ca detinerea de animale de companie la imobil de locuit in comun constituie fapta sub incidenta legii
Acest vid legislativ este si motivul retinerii directiei de sanatate publica de a efectua verificari .descionderi si eventual de a aplica sanctiuni
Tocmai datorita acestui vid legislativ ,uneori la nivelul imobilelor de locuit in comun ne confruntam cu derapaje ale unor proprietari,care genereaza dispute ,conduc la fractionalizarea opiniei proprietarilor,favorizarea de comportamente iesite din limita decentei
Dar ce ne facem in cazul in care nu exista o norma care sa stabileasca concret ce are si ce nu are dreptul proprietarul sa detina ca si animal de companie?
Actualmente ,la nivelul imobilului ,ne confruntam cu 2 situatii ,in care nici macar politia si nici directia de sanatate publica nu au putut sa se pronunte.
Desi proprietarii sunt vechi in imobil,nu au aratat ca au simpatii in directia animalelor de companie
Nu deranjeaza,nu produc zgomote,nu produc mirosuri
Si totusi,bisericutele si proprietarii cu stagiu pe bancuta au ridicat suspiciuni asupra mai multor vecini "ce tot cara atata,dar ce tot au in sacosele alea grele ?"
La o discutie directa cu acestia unul a declarat ca detine o iguana,careia i-a alocat una dintre camere
Alt proprietar a confirmat si chiar a permis accesul in apartament unde detine in 2 camere mai multe acvarii cu diferite specii de pesti
Vecinii proprietarilor in discutie intrebati in repetate randuri,precizeaza ca nu au neajunsuri nu sunt deranjati de proprietarii care detin in proprietate vietatile mentionate
Proprietarii in discutie isi achita periodic obligatiile de intretinere
Fata de aceste situatii ,asociatia de proprietari,nu are temei legal sa intervina nici macar in instanta


Nu este firesc sa auzim urlete de caini la miezul noptii, sa ne stresam copilul cand deschide usa la bloc ori la lift si-i apare cainele in fata.


Dar este normal sa stresam copii cu urletele tuturor betivilor din bloc care isi bat familia, sa stresam copii cand coboara din lift un betiv care tocmai si-a pus "amprenta", sa stresam copii cand din lift coboara un drogat, cainii nu mananca seminte, nu arunca hartii, chistoace, nu injura, iar daca latra de vina nu este cainele, este stapanul care nu stie sa il potoleasca.
Pai de aceea trebuie ca stapanul sa plateasca!

Alte discuții în legătură

Animale de companie asociatie de proprietari aspo28bis aspo28bis Va rog sa ne prezentati parerea dvs.in urmatoarea situatie:Cum raspundem solicitarii unui proprietar de a taxa suplimentar in cotele de intretinere pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de caine Dana Marin Dana Marin A intrat un virus cu cainii pusi la plata la intretinere, mai nou. Vor sa puna vecinii mei in regulamentul de ordine interioara a asociatiei ca sa platim taxa ... (vezi toată discuția)
Detinere caine in apartament adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie: detin un catie de talie mica in varsta de 13 ani in locuinta proprietate personala.Cainele nu este periculos dar la fel ... (vezi toată discuția)