avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ITM-termen prescriere contraventie nedepistata la timp
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ITM-termen prescriere contraventie nedepistata la timp

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti daca exista un termen de prescriere a unei contraventii.
La o asociatie de proprietari am avut o conventie civila la femeia de serviciu dupa care am achitat toate darile la stat: sanatate, pensie , somaj... si in urma cu 8 luni am incheiat contracte de munca. Este adevarat ca daca au trecut mai mult de 6 luni de la angajarea femei de serviciu contraventia se prescrie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 26 Septembrie 2013
Art. 13 din OUG nr.2/2001 prevede :
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

(2) În cazul contravenţiilor continue, termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data încetării săvârşirii faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.
Am avut control de la ITM si inca nu am primit procesul verbal suntem pasibili de amenda?
Depinde ce a gasit inspectorii ITM cu ocazia controlului?
Declaratiile 112 depuse la ANAF, state de plata pt. conventie civila, dosarul angajatului cu toate actele (banuiesc ca complet). Putem scapa cu un avertisment?

Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
doriodann, utilizator
Posibil sa scapati cu avertisment. Depinde si de modul de cum vede incheierea conventiei civile, avand in vede ca pentru prestator nu se face dosar de personal intrucat nu are calitatea de salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)
Prescriere contraventie tatianadumitru6 tatianadumitru6 Buna ziua, firma la care lucrez trebuie sa transmita lunar la Administratia Fondului Pentru Mediu cantitatea de amblaje introdusa pe piata. In luna ianuarie ... (vezi toată discuția)
Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)