Intr-un topic din forum m-am bagat si eu intr-o discutie si de fapt imi dau seama ca e de fapt subiect separat.
In ce situatii se recurge la arestare preventiva pentru cecuri refuzate la plata (si neachitate ulterior)? E criza si tot mai multe cecuri garantie ajung sa fie introduse in banca si sa nu fie lichiditati pentru acestea. Cand se decide arestarea preventiva in aceste cazuri?
Arestarea preventiva poate fi dispusa de catre instanta de judecata in urmatoarele situatii: a) daca identitatea sau domiciliul inculpatului nu pot fi stabilite din lipsa datelor necesare;
b) daca infractiunea este flagranta, iar pedeapsa inchisorii prevazutade lege este mai mare de 3 luni;
c) daca inculpatul a fugit ori s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori a facut pregatiri pentru asemenea acte;
d) daca sunt date suficiente ca inculpatul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului;
e) daca inculpatul a comis din nou o infractiune ori exista date care justifica temerea ca va savarsi si alte infractiuni;
f) daca inculpatul este recidivist;
g) daca exista una din circumstantele agravante;
h) daca inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, iar lasarea sa in libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publica.
Se dispune arestarea invinuitului sau inculpatului doar in momentul in care instanta considera ca prezinta un grav pericol social, iar cercetarea sau judecarea sa in libertate ar ingreuna sau prejudicia cursul procesului penal.
Sincer, inca nu am intalnit cazuri de arestati preventiv in cazul infractiunii de inselaciune prin emiterea de cecuri fara acoperire.
Arestul preventiv!
corinuta
As dori sa aflu care sunt infractiunile pt care se dispune arestarea preventiva, care este temeiul legal, si unde as putea sa aflu mai multe despre acest lucru ... (vezi toată discuția)