avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Furt intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Furt intre soti

Sunt in divort, iar el a luat ambele chei de la masina, bun comun si o foloseste doar el, imi refuza dreptul de utilizare.
Poate fi considerat furt intre soti? Ce ar trebui sa fac pt a recupera dreptul de folosire?
Pana la partaj, bunurile comune ar trebuie sa poata fi utilizate de ambii soti, fara ca unul dintre ei sa le sustraga ori sa-si asigure posesia exclusiva.
Parerea mea este ca ati putea face o plangere penala insa fundamentata pe faptul ca anterior si in mod real ambii ati folosit masina (o conduceati constant amandoi), ca masina nu e bun propriu al sotului, ca sunteti in divort si aveti temerea ca va instraina autovehicului inainte de partaj (cu atat mai mult daca pe talon este trecut doar numele lui).

Art. 208 - Furtul

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.

(2) Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile.

(3) Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.

(4) De asemenea, constituie furt luarea în condiţiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept

Art. 210 - Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă

(1) Furtul săvârşit intre soţi ori între rude apropiate, sau de către un minor în paguba tutorelui său, ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se urmăreşte numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(2) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Doamna, nu este furt, pentru ca atat dumneavoastra cat si el puteti folosi bunurile comune pana la partaj in calitate de proprietar.
Daca va este frica ca ar putea vinde masina, puteti cere o inventariere a bunurilor comune, in asa fel incat daca acestea nu mai exista la momentul partajului sa fie luata in considerare valoarea lor.
Presupun ca aveti si alte bunuri in comun , iar daca el nu mai locuieste cu dumneavoastra si in casa aveti un frigider, el ar trebui sa va reclame ca i-ati furat frigiderul pentru ca il folositi exclusiv dumneavoastra? Sau ii dati voie sa vine zilnic la frigiderul lui sa-si puna o sticla de apa ?
puteti promova o plangere pentru furt deoarece bunul va apartine si dvs, dar trebuie sa probati ca refuza sa va dea bunul sa il fositi.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
Admin, administrator
Intr-adevar, le putem folosi, dar daca el a luat masina si o foloseste doar el, eu cum s-o folosesc? O ascunde si merge doar el cu ea! Cum nu e furt? Eu nu am acces la ea.
Miroase a furt pentru ca se intelege ca inainte o foloseati impreuna. La furt nu conteaza atat proprietarul, ci posesorul, detentorul.
Adica daca eu ii tin geanta surorii mele si mi-o ia cineva si fuge cu ea, sigur ca pot face plangere pentru furt, eu fiind in acel moment detentorul gentii.
Depinde si de modalitatea cum o foloseati inainte, masina aia, in ce proportii etc. Discutati intai cu el sa nu ajungeti la plangeri penale.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Elena Adochitei Elena Adochitei sunt hotarata sa dau divort,dar pana sa obtin divortul este cale lunga(el nu vrea sa ne inteleg in privinta impartirii bunurilor comune)este vorba de masina ... (vezi toată discuția)
Poate fi vorba de furt intre soti???? ionutgcalin ionutgcalin am si eu o problema cu fosta sotie..momentan suntem in partaj..ea locuieste in apartamentul bun comun..se foloseste de toate bunurile din casa..eu am plecat ... (vezi toată discuția)
Furt intre soti Crinutza777 Crinutza777 Buna ziua am,va rog fr sa imi spuneti si mie daca mama mea care este in divort *nu s-a pronuntat divortul* cu tatal meu este acuzata de furt intre soti,are ... (vezi toată discuția)