avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Declaratie de luare in spatiu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Declaratie de luare in spatiu

Situatia este urmatoarea:

Am pierdut cartea de identitate si, in consecinta, trebuie sa depun actele pentru emiterea uneia noi. Locuiesc cu parintii, care sunt proprietarii apartamentului. Conform normelor legale, trebuie sa prezint o declaratie de luare in spatiu. Ea ar trebui data numai de unul dintre proprietari, daca apartamentul nu este notificat in cartea funciara ca locuinta a familiei, sau de ambii, daca a fost astfel notificat.

Noi locuim in acest apartament din 2005, iar ai mei habar n-au cum si ce au notificat in cartea funciara. In plus, tata este plecat din localitate pentru o perioada mai lunga.

Intrebarea mea este: aceasta notificare in cartea funciara ca locuinta a familiei este specifica Noului Cod Civil? Adica se putea face in 2005 sau nu? Pentru ca daca nu era posibila in 2005, as putea merge doar cu mama sa dea declaratia de luare in spatiu.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:26, 29 Septembrie 2013
Buna ziua,
Declaratia de acceptare in spatiu se da in fata angajatului care va primeste actele ca sa va faca C.I.
Declararea in cartea funciara ca locuinta de familie se face prin intabulare.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Notarea ca locuinta a familiei se poate face din 2011 cand a intrat in vigoare noul cod, nu se putea face in 2005, dar se putea face oricand dupa 2011. Pt ca sunt ambii coproprietari, n-are sens sa se noteze pt ca nu poate vinde vreunul din ei fara acordul celuilalt.
Daca ar fi notat ca locuinta a familiei, nu s-ar fi putut fara aacordul celuilalt ca unul din proprietari sa schimbe destinatia spatiului de locuit, nu cred ca luarea dvs in spatiu sa se considere o schimbare a destinatiei, dar e posibil.

Ati fost sa va faceti buletinul impreuna cu mama si v-au trimis la plimbare pe la oficiul de cadastru sau care e treaba ?
In cel mai rau caz, da si tata o declaratie la un notar si v-o trimite prin posta.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Este de ajuns ca unul dintre parinti sa declare in fata lucratorului de evidenta ca imobilul nu este notat in CF ca locuinta a familiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primire in spatiu, declaratie de consimtamant doar de la un proprietar Diore Diore Buna ziua, In cazul in care exista 2 proprietari pe acelasi imobil, este necesar acordul ambilor pentru luarea in spatiu a unei persoane? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Buna seara, pentru a lua o persoana in spatiu, este necesar ca ... Jdjxjsiwijjj Jdjxjsiwijjj Buna seara, Pentru a lua o persoana in spatiu, este necesar ca ambii proprietari ai apartamentului sa fie de acord si sa se prezinte pentru semnatura la ... (vezi toată discuția)
Problema carte de identitate Fabian96 Fabian96 Salutare!Am si eu urmatoarea problema: Parintii mei sunt divortati iar mama este in Spania...Mi-a trimis toate actele necesare pentru a scoate buletinul + ... (vezi toată discuția)