avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Problema carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Problema carte de identitate

Salutare!Am si eu urmatoarea problema:
Parintii mei sunt divortati iar mama este in Spania...Mi-a trimis toate actele necesare pentru a scoate buletinul + procura..M-am dus cu toate actele necesare si domnul de la buletine m-a intrebat daca s-a bagat si partajul..(fiind amandoi parintii proprietari pe locuinta)I-am zis ca nu s-a bagat si omul mi-a zis ca trebuie sa vin cu tata ca sa dea semnatura ca nu s-a bagat partajul si sa isi dea acordul... dar noi suntem certati cu el si el nu vrea sa ne dea acordul... In fine ...Chestia e ca pronuntarea s-a facut acum 3 ani si mama nu si-a schimbat buletinul atunci si acum cand m-am dus mi-a zis chestia aceasta ca trebuie sa isi dea acordul tata si sa semneze cum ca nu s-a bagat partajul...Intrebarea me este urmatoarea:Exista o astfel de semnatura?Scrie in lege asa ceva?As dorii o solutie de rezolvare !Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:42, 2 Februarie 2016
Doar dacă apartamentul este notat în cartea funciară ca locuință a familiei vă poate cere și acordul tatălui. Altfel, până nu e solutionat partajul oricare dintre proprietari isi poate da consimtamantul.

Faptul că mama nu și-a schimbat numele nu contează în speță, asta nu îi afectează dreptul de proprietate. N-au decât s-o amendeze când își va schimba CI pentru că n-a făcut-o - e între 40 si 80 de lei amenda, nu-i o avere iar alte sanctiuni nu există.

Luati un extras de carte funciară pentru informare de la OCPI, costă 20 de lei si mergeti in audienta la seful serviciului de evidenta, poate e mai elastic in gandire. In extras se vad proprietarii si daca, asa cum v-am zis, nu e notat ca locuinta a familiei nu au baza legala sa va refuze.

Ca sa va lamuriti si sa aveti argumente despre ce e vorba inainte de a merge la Evidenta, uitati ce spune Codul civil:

Art. 321
Noţiune
(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.


Deci fără notarea ca locuinta a familiei nu se aplica ce scrie mai jos (nu e nevoie de consimtamantul ambilor soti in cazul dvs.):

Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.


Iar in continuare e precizat:

(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.

Reiese clar ca daca nu e notat cum v-am zis nu va pot refuza actele pentru CI.

Daca totusi nu rezolvati nu va ramane decat sa-i reclamati insa eu cred ca seful serviciului e mai destupat decat lucratorul peste care ati dat. Luati extrasul si mergeti in audienta.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
Ares-3, moderator
Eu am inteles cum ca mama dvs. in urma divortului desi trebuia sa revina la numele de fata dumneaei a ramas in continuare pe numele tatalui dvs. si a dat acea declaratie de primire in spatiu în baza buletinului pe care de fapt trebuia sa-l schimbe dupa 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei. In acest caz mama dvs. trebuie doar sa isi schimbe buletinul, dupa care sa dea din nou declaratia de primire in spatiu. Nu are nicio treaba cu partajul, la urma urmei pot sa nu deschida partaj niciodata. Nu este necesar si acordul tatalui dvs. insa mama dvs. trebuie sa isi faca un act de identitate valabil, dupa care sa dea declaratia cu privire la faptul ca va primeste in spatiul sau de locuit. In baza ea apare ca divortata daca starea civila a trimis comunicarile. Cred ca acesta a fost motivul de refuz al lucratorului de la evidenta.
Justitiarul711 a scris:

Nu are nicio treaba cu partajul, la urma urmei pot sa nu deschida partaj niciodata.

Corect.

Justitiarul711 a scris:

Eu am inteles cum ca mama dvs. in urma divortului desi trebuia sa revina la numele de fata dumneaei a ramas in continuare pe numele tatalui dvs. si a dat acea declaratie de primire in spatiu în baza buletinului pe care de fapt trebuia sa-l schimbe dupa 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei. In acest caz mama dvs. trebuie doar sa isi schimbe buletinul, dupa care sa dea din nou declaratia de primire in spatiu.
In baza ea apare ca divortata daca starea civila a trimis comunicarile. Cred ca acesta a fost motivul de refuz al lucratorului de la evidenta.

Ati inteles bine, nu si-a schimbat CI cu noul nume. In schimb nu stiu de unde ati inteles ca acela ar fi fost motivul respingerii... Omul spune cu totul altceva.
Presupunand ca i-ar fi facut asta, in opinia mea ar fi fost abuz in serviciu pentru ingradirea exercitarii unui drept. Lucratorul de la evidenta poate doar sa ii dea amenda mamei pentru nerespectarea termenului de schimbare a cartii de identitate, nu poate refuza declaratia de consimtamant pe acest motiv.

Cu ce nume figureaza in baza de date? Cu numele purtat in timpul casatoriei.
Scrie in sentinta ca i se anuleaza CI din timpul casatoriei? Nu, scrie ca revine la numele purtat anterior.
N-a facut-o? E contravenienta, ii dam amenda, ii punem in vedere sa-si schimbe cartea dar declaratia trebuie luata in considerare pentru ca acela e numele ei acum. Nu isi pierde dreptul de dispozitie asupra imobilului pentru o contraventie.
Stimata d-na Ares-3 sunt perfect de acord cu rationamentul dvs. Din pacate in practica am intalnit acest aspect, de aceea am incercat sa gasesc intuitiv un motiv pentru care lucratorul de la ghiseu a refuzat acea declaratie. Din moment ce ambii parinti erau proprietari fiind trecuti ambii in contractul de vanzare-cumparare nu era necesar acordul amandurora. Acum ramane sa ne raspunda forumistul cum a rezolvat problema in cele din urma. Daca ne raspunde...
Aveti dreptate, ne omoara practica...
Eu astept raspunsul de la DEPABD si o sa-l pun aici. Poate gresesc insa desigur oricare va fi o sa-l postez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de luare in spatiu Radomir Radomir Situatia este urmatoarea: Am pierdut cartea de identitate si, in consecinta, trebuie sa depun actele pentru emiterea uneia noi. Locuiesc cu parintii, care ... (vezi toată discuția)
Primire in spatiu, declaratie de consimtamant doar de la un proprietar Diore Diore Buna ziua, In cazul in care exista 2 proprietari pe acelasi imobil, este necesar acordul ambilor pentru luarea in spatiu a unei persoane? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pasaport nou fara schimbarea numelui dupa divort GaneaAna GaneaAna Buna seara! in urma divortului care s-a produs aproape acum un an,sotul a cerut sa-mi schimb numele,lucru care nu s-a intamplat inca. As vrea sa plec intr-o ... (vezi toată discuția)