Art. 321
Noţiune
(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.
Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
Nu are nicio treaba cu partajul, la urma urmei pot sa nu deschida partaj niciodata.
Eu am inteles cum ca mama dvs. in urma divortului desi trebuia sa revina la numele de fata dumneaei a ramas in continuare pe numele tatalui dvs. si a dat acea declaratie de primire in spatiu în baza buletinului pe care de fapt trebuia sa-l schimbe dupa 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei. In acest caz mama dvs. trebuie doar sa isi schimbe buletinul, dupa care sa dea din nou declaratia de primire in spatiu.
In baza ea apare ca divortata daca starea civila a trimis comunicarile. Cred ca acesta a fost motivul de refuz al lucratorului de la evidenta.
~ final discuție ~