avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

buna ziua am o fetita de 5 ani cu handicap si sant in concediu de crestere copil de la 3 ani la 7 ani si vreau sa maj fac un bebe peste cateva luni sau un an pot beneficia de indemnizatie pt acel bebe ,cat as sta acasa si ce suma ar fi indemnizatia in cazul in care acum iau 450 lei plus alocatia 84 lei multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:13, 26 Septembrie 2013
Din cate stiu, pentru al 2-lea copil se da 600 lei. La gemeni asa se procedeaza.
multumesc dar eu nu am gemeni si cat mai este concediu de crestere copil un an sau 2 ani?multumesc inca o data
Durata CCC este de maxim 3 ani in cazul copilului cu handicap. Dvs sunteti, banuiesc, in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Potrivit OUG nr.111/2010, art.2 :
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:

a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

....

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
d) au beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată;
......
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;

h) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap;

h) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea sau, după caz, pentru îngrijirea copilului cu handicap;
.....

Indicatorul social de referinta , in vigoare = 500 lei.
multumesc sa inteleg ca indemnizatia va fi cei 500 lei si voi putea sta doi ani multumesc inca o data
1. Concediul pentru cresterea copilului (CCC) are doua variante: pana la varsta copilului de 1 an sau pana la varsta copilului de 2 ani.

2. Cazul dvs. nu este prevazut in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si nici in Norrmele de aplicare a ei dar eu zic ca se poate asimila cu nasterea unui copil in timp ce sunteti in CCC cu altul si sa primiti 600 lei lunar pentru al doilea copil.

3. Cel mai bine ar fi sa intrebati (pe e-mail) la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste astfel de indmnizatii.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie gemeni lucias lucias As dorii sa stiu ce indemnizatie se acorda pentru gemeni daca stau 2 ani acasa. Ma puteti ajuta? :( (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap tarn tarn Avem un baietel si ofetita gemeni de 9 luni.Sotia a optat pentru o perioada de ingrijire de 1 An.Pe aceasta perioada avea un venit de 3400ron 600 pentru al ... (vezi toată discuția)