avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil cu handicap

Avem un baietel si ofetita gemeni de 9 luni.Sotia a optat pentru o perioada de ingrijire de 1 An.Pe aceasta perioada avea un venit de 3400ron 600 pentru al doilea copil + 400alocatia copiilor.total 4400ron.Fetita are probleme de sanatate si este incadrata in grad de handicap,motiv pentru care dorim prelungirea concediului ingrijire copil inca 1 An. As dori sa stiu ce drepturi banesti voi primi in continuare Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: tarn , utilizator 12:43, 11 Decembrie 2014
1. - In cazul in care va obtine certificat de handicap pentru fetita se va prelungi concediul crestere copil (CCC) dar nu mai mult de data cand va implini fetita 3 ani.
- Indemnizatia pentru CCC ramane aceeasi.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9
...

(3) In situatia in care unul dintre copiii rezultati in urma unei sarcini multiple este incadrat intr-un grad de handicap pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, pentru acesta se continua concediul si plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in cuantumul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta. In cazul in care sunt incadrati in grad de handicap mai multi copii rezultati in urma unei sarcini multiple, pe langa indemnizatia pentru cresterea copilului in cuantumul prevazut la art. 2 alin. (2) din ordonanta de urgenta se va acorda si suma prevazuta la art. 5 din ordonanta de urgenta, in raport cu numarul copiilor.


4. In concluzie:
- veti primi aceeasi indemnizatie pe perioada valabilitatii certificatului de handicap, dar nu mai mult de varsta de 3 ani a fetitei;
- nu veti mai primi cei 600 lei pentru celalalt copil, dupa ce acesta implineste 1 an.
Multumesc mult pentru raspuns .Aveti perfecta dreptate ,azi am fost sa ne calculeze .Multumim .Multa sanatate sa aveti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire concediu îngrijire copil cu handicap de la 1 an la 2 ani GabrielaBot GabrielaBot Bună ziua, Pe 17 iulie fetiță mea face 1 an, în iunie ar trebui sa revin la munca, însă copilul a fost încadrat în clasa de handicap din punctul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani adriansir adriansir Buna ziua, Eu si sotia mea intentionam prelungirea concediului de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani (recomandare medic). Pana la varsta de 2 ani, de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil picu_2004 picu_2004 buna ziua, sotia mea a nascut pe data de 29.01.2014 , a optat pt concediul de un an de zile (concediu de creste copil )incepand cu 01.01.2015 a inceput munca ... (vezi toată discuția)