avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

buna ziua, sotia mea a nascut pe data de 29.01.2014 , a optat pt concediul de un an de zile (concediu de creste copil )incepand cu 01.01.2015 a inceput munca si a primit stimulentul de 500 lei , in data de 07.03.2015 copilul a fost descoperit cu diatet zaharat tip I, insulino-dependent , am obtinut certificat de handicap "deficienta functionala grava".
sotia poate opta acum pt reintrarea in concediu de crestere copil pana la varsta de 3 ani?
cei de agentia de plati spun ca se poate intra in concediu de crestere numai dupa ce copilul impleneste doi ani de zile
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 26 Mai 2015
Da . Poate . Sa faca o cerere.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

3. - Cred ca AJPIS nu are dreptate in raspunsul pe care vi l-a dat.
- De aceea va recomand sa intrebati si la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Va rog sa comunicati si aici raspunsul primit, poate mai ajuta si pe altii! Multumesc!
va multumesc , am facut o cerere , astept raspuns oficial
ACESTA ESTE RASPUNSUL PRIMIT DE LA AGENTIE,poate este folositor si altcuiva:
-vă comunicăm că în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) şi (2) din Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia în care, după alegerea opţiunii de concediu de către persoana îndreptăţită, copilul/copiii este/sunt încadrat/încadraţi în grad de handicap, dreptul prevăzut la art. 2 alin. (2) (din ordonanţa de urgenţă indemnizaţie în valoare de 85% din venituri) se acordă de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.

În situaţia în care, după împlinirea vârstei de un an sau 2 ani, copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple, este încadrat într-un grad de handicap, dreptul prevăzut la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă se acordă de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.

Potrivit art. 12 alin. (2) al celuiaşi act normativ, acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, ori de câte ori aceasta solicită, cu respectarea condiţiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă.
Faţă de prevederile legale invocate, considerăm că soţia dumneavoastă poate soclicita reluarea plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi beneficiază de aceasta până la împlinirea de căre copil a vârstei de 3 ani.


Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2015
picu_2004, utilizator
1. Asadar raspunsul pe care vi l-am dat eu a fost cel corect.

2. Mergeti la AJPIS cu raspunsul primit de la ANPIS si solicitati reluarea platii indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani adriansir adriansir Buna ziua, Eu si sotia mea intentionam prelungirea concediului de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani (recomandare medic). Pana la varsta de 2 ani, de ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu îngrijire copil cu handicap de la 1 an la 2 ani GabrielaBot GabrielaBot Bună ziua, Pe 17 iulie fetiță mea face 1 an, în iunie ar trebui sa revin la munca, însă copilul a fost încadrat în clasa de handicap din punctul ... (vezi toată discuția)
Gradul de handicap influenteaza plata indemnizatiei? sunrise2 sunrise2 Buna ziua, O prietena a nascut un baietel, a optat pentru a ramane in CCC un an, cu plata unei indemnizatii maxime de 3400 lei. La 9 luni, baietelul a obtinut ... (vezi toată discuția)